[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum se face „marcarea teritoriului” în politica moldovenească
16 Februarie

Analistul politic, Victor Ciobanu, consideră că polarizarea societății între unioniști și stataliști este un procedeu folosit de politicieni în campania electorală, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md, Victor Ciobanu, explică că contextul semnării declarațiilor simbol de Unire, trebuiau să apară și cele simbol de Statalitate.

„Este un procedeu mai vechi de „marcare a teritoriului” folosit de politicienii noștri în campanile electorale. De aceea nu a fost o surpriză această deschidere a sezonului electoral – declarația antirusă adoptată în prima ședință a sesiunii parlamentare. În acest mod a fost anunțată tema principală de campanie a guvernării. De ce se merge iar pe același scenariu? E mult mai simplu să apelezi la simboluri și emoții, decât să discuți probleme cu adevărat importante.

Polarizarea actuală este totuși mai nuanțată – dacă până acum am avut o dihotomie clasică Est – Vest, acum acest tablou are mai multe linii și culori. Problema e că lupta nu se dă pe linia stataliști – unioniști. Frontul e în altă parte. Iar unioniștii (conștient sau nu – mai puțin contează) duc o luptă virtuală, care nu face altceva decât să întărească socialiștii. Nu cred că era complicat să anticipezi că la declarațiile simbolice de unire ale unor consilii locale vor apare în oglindă declarațiile de susținere a statalității. Era clar și care vor fi mai multe”, a spus Victor Ciobanu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților