Conform Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, elevii şi studenții care își fac studiile peste hotarele țării, cu excepția celor obligați prin lege să se asigure în mod individual, sunt asigurați de către Guvern, iar primele de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru această categorie sunt achitate din bugetul de stat, transmite CURENTUL.
Termenul de acordare/suspendare a statutului de persoană asigurată pentru ei este de la data înmatriculării sau începerii anului de studiu și până la expirarea unui an calendaristic, cu posibilitatea prelungirii, în cazul promovării în anul următor de studii (HG nr. 1246/2018).
Pentru a beneficia de statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, în perioada stării de urgență, trebuie să prezentați acest formular completat și să atașați adeverința de la facultate sau alte acte doveditoare faptului că vă faceți studiile peste hotare cu frecvența la zi și durata anului de învățământ. Setul de documente urmează să fie expediate la adresa suport@cnam.gov.md.
Totodată, CNAM ţine evidenţa persoanelor asigurate în format electronic prin intermediul unui sistem informaţional specializat, respectiv polița medicală pe suport de hârtie nu mai este obligatorie, iar pentru accesarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate, la internarea în spital, cetăţenii urmează să prezinte doar buletinul de identitate sau actul de identitate provizoriu, în baza căruia lucrătorii medicali autorizaţi verifică statutul persoanei în sistemul informaţional.
Cristina Parfeni