[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum acționează AMDM pentru a asigura accesul la medicamente pentru toți cetățenii, în această perioadă dificilă? Răspunsul lui Eremei Priseajniuc!
7 Octombrie

Eremei Priseajniuc, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale(AMDM), a fost întrebat: „Cum acționează AMDM pentru a asigura accesul la medicamente pentru toți cetățenii Republicii Moldova, în această perioadă dificilă?”, informează CURENTUL.

„Situația pandemică cauzată de COVID-19 a generat multiple provocări pentru procesele aferente sistemului de sănătate, iar asigurarea securității farmaceutice a devenit o prioritate majoră la nivel global, indiscutabil și la nivel național. În virtutea circumstanțelor situației de criză, AMDM, ca autoritate publică, a reușit să stabilească un dialog permanent cu reprezentanții industriei farma, astfel încât să răspundă prompt și pe deplin necesităților țării în asigurarea populației cu medicamente”, a declarat el, într-un interviu pentru politicidesanatate.ro.

Potrivit spuselor sale, formarea stocurilor de medicamente pentru pacienți a fost agreată în măsura în care acestea să corespundă nivelului de calitate, eficiență și siguranță. „În timp ce industriile farmaceutice au început să identifice și să propună autorităților statului soluții actuale de diagnostic și tratament, am afirmat că accesibilitatea medicamentelor pe piața internă va fi garantată prin diversitate, exclusiv cu monitorizarea calității produselor medicamentoase și a nivelului de preț propus. Or, sănătatea pacienților nu se asigură prin compromis și acceptabilitatea achiziționării oricărui produs disponibil”, a subliniat Priseajniuc.

Directorul a mai spus că, „de asemenea, în momentele în care efectele pandemiei aparent urmau să afecteze și livrarea fizică a medicamentelor pe teritoriul statului nostru din cauza unor aspecte logistice, AMDM a încercat să mobilizeze producătorii autohtoni în vederea majorării capacităților de producție, pentru a compensa acolo unde există posibilități, anticipând eventuale deficiențe sau creșteri de preț”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților