[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cui și de ce îi trebuie să facă în continuare o sperietoare politică din Vlad Filat
18 Iunie

Observ în ultimul timp o tendinţă clar pronunţată în politica moldovenească – diabolizarea cu orice preţ a fostului Premier Vlad Filat, prin atribuirea acestuia a unor pretinse roluri pe care le joacă sau ar putea să le joace în continuare. Numai ce nu se spune despre Vlad Filat! Ba că e într-o permanentă comunicare cu Vlad Plahotniuc şi că împreună urzesc anumite planuri, ba că va juca un rol anume în „distrugerea PAS”, ba că are o anumită contribuţie la consolidarea actualei majorităţi parlamentare, convingând anumiţi deputaţi care anterior au fost liberal-democraţi, ba că iese periodic din închisoare şi că are anumite întâlniri cu scop ascuns etc. Nu ştiu cum altora, dar mie îmi pare că toate aceste „bombe” mediatice se lansează cu un scop anume, iar cei ce au o minimă capacitate de analiză îl pot citi uşor printre rânduri.

Întrebarea numărul unu: De ce apar astfel de informaţii? Răspunsul e simplu: Cineva are nevoie de diabolizarea lui Vlad Filat în continuare. Fiţi de acord că asocierea lui cu actuala guvernare şi cu liderul acesteia, atribuirea unui anumit rol lui Vlad Filat în procesele politice ce au loc, atribuirea unui anumit rol în procesele ce ar urma să aibă loc, potrivit unor informaţii neoficiale, duc toate la o singură concluzie – Vlad Filat este sau va fi părtaş la nişte lucruri rele ce se întâmplă sau se vor întâmpla în Republica Moldova. Nu e aceasta o diabilizare intenţionată? Sigur că este.

Întrebarea doi: De ce e nevoie de diabolizarea unui om care nu mai are nimic cu politica şi, probabil, nu va mai avea niciodată? Rând pe rând, toate gravele acuzaţii aduse lui Vlad Filat au „căzut”. Da, justiţia moldovenească îşi menţine poziţia că fostul Premier ar fi vinovat de nu ştiu ce încălcări, derapaje, ilegalităţi, dar cine mai crede în această justiţie? Opinia publică se schimbă şi tot mai mulţi oameni înţeleg că Vlad Filat, chiar dacă nu a fost şi nu este un sfânt, chiar dacă îşi are păcatele sale, nu e vinovat nici măcar un procent de ceea ce i se incriminează. Mai mult, rând pe rând, s-au developat multe personaje politice din Moldova, iar pe fonul mizeriei pe care o reprezintă aceştia prin însăşi esenţa lor, devine tot mai clar în ce condiţii şi cu cine a trebuit să activeze la timpul său Vlad Filat. Nu zic că mâine lui Vlad Filat îi vor creşte aripi de înger, iar pe creştet îi va apărea un nimb, dar nu putem trece cu vederea că opinia despre fostul Premier, încetul cu încetul, se schimbă şi, dacă s-ar face nişte sondaje de opinie obiective, acest lucru ar ieşi în evidenţă. Probabil, tendinţa respectivă e cunoscută şi de acei ce inventează poveştile despre Vlad Filat aruncate periodic în spaţiul public. Probabil, există anumite temeri despre ce ar putea să se întâmple dacă adevărul ar ieşi la un moment dat la suprafaţă. Probabil, pe unii Vlad Filat îi vizitează în visele lor nocturne şi nu numai, provocându-le anumite stări psihologice. Toate acestea sunt posibile, altfel de ce ar trebui periodic diabolizat un om care s-a retras din politică şi din viaţa publică şi nu dă nici un semn că l-ar interesa o eventuală revenire.

De ce am scris acest material? Pentru a vă determina să priviţi mult mai larg lucrurile ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru că în politica moldovenească nimic nu se întâmplă pur şi simplu.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților