[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cu suportul AIPA, un tânăr din sudul țării își dezvoltă afacerea pentru construcția unor sere pentru cultivarea roșiilor
25 Aprilie

Radov Gheorghe este un tânăr antreprenor, din satul Congaz raionul Comrat, care și-a înființat afacerea prin intermediul programelor de finanțare acordate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

S.R.L. Cvadris -Prim a fost înființată în anul 2012 a cărei activitate de bază era cultivarea culturilor cerealiere: grâu, porumb, floarea-soarelui, precum și cultivarea viței de vie, însă odată cu creșterea cererii consumatorului, s-a extins și câmpul de activitate a afacerii.

În cele din urmă, Gheorghe introduce roșiile în cultivare. Succesul, preponderent, se datorează și studiilor pe care le posedă în domeniul agriculturii. Gheorghe a absolvit facultatea de Agronomie la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Concomitent cu studiile la universitate, Gheorghe își ajuta tatăl la prelucrarea, însămânțarea precum și la recoltarea pământului, astfel căpătând experiență și cunoștințe practice în domeniul agriculturii. Dragostea pentru pământ o are încă din copilărie, crescând într-o familie de agricultori.

Chiar dacă seceta l-a lăsat la pământ pe Gheorghe, acesta nu și-a pierdut speranța, ci a făcut tot posibilul să-și salveze business-ul. După strângerea roadei din anul 2020, Gheorghe a hotărât să extindă afacerea de familie, iar în luna octombrie a aceluiași an, a depus cererea de subvenționare la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru construcția de Sere pentru cultivarea roșiilor.

„Anul 2020 a fost un an secetos, cu consecințe serioase pentru agricultură, iar noi, producătorii agricoli am avut pierderi mari. Întreprinderea avea nevoie de ajutor financiar pentru ca să supraviețuiască, de aceea am hotărât să apelăm la ajutorul oferit din partea statului”.

Prin intermediul politicii de subvenționare a sectorului agricol, S.R.L „Cvadris-Prim” a beneficiat de cca 178 mii MDL, bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, sprijinul financiar oferit prin intermediul AIPA, l-a ajutat pe tânărul fermier săși optimizeze cheltuielile și să-și acopere pierderile cauzate de secetă.

„Ajutoarele financiare oferite de stat, ne dă speranța și încrederea că nu suntem singuri în lupta împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile pentru agricultură”.

Din spusele protagonistului, afacerea tinde să se dezvolte în viitorul apropiat, prin extinderea varietății de legume cultivate, precum și îmbunătățirea sistemului de irigare. Un om, cu vocație de agricultor autentic, găsește inspirația din dragostea pentru pământ și natură. „Doar prin muncă, pământul ne va bucura cu darurile sale”.

Inapoi la arhiva noutaților