[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cu ce s-a ocupat Comisia securitate națională, apărare și ordine publică până acum
18 Iulie

Contrabanda vamală, securitatea energetică, situația din penitenciare, situația lui Gheorghe Petic, interceptările ilegale, precum și expulzarea profesorilor turci, au fost principalele subiecte pe care le-a abordat Comisia securitate națională, apărare și ordinea publică de când și-a intrat în drepturi, transmite CURENTUL.

Despre toate aceste subiecte a vorbit, în cadrul unui briefing de presă, președintele Comisiei, Chiril Moțpan. „Ne-am gândit să facem o trecere în revistă pentru ca oamenii să știe ce priorități are acum Comisia. Am aflat și noi ieri despre gestul impulsiv al lui Gheorghe Petic, când a fugit din sala de judecată, după ce a fost condamnat, îl caracterizăm drept un comportament care nu poate fi încurajat. Dar putem să înțelegem care e situația, omul stă de 9 luni în închisoare și este nevinovat”, a spus Chiril Moțpan.

Totodată, el a vorbit despre contrabanda vamală. „Zilnic parvin materiale, probe, documente care confirmă că în R. Moldova au fost create o sumedenie de scheme privind contrabanda cu diverse produse. Toate informațiile vor ajunge la organele abilitate pentru a fi întreprinse măsuri”, a spus Președintele Comisiei de profil.

Referindu-se la situația din penitenciarele țării, Chiril Moțpan a punctat că la nivelul instituțional s-a păstrat corupția și chiar realizarea unor scheme de contrabanda de către structurile criminale, membri ai cărora se află în penitenciare.

„Am avut o vizită la Penitenciarul nr.13. Cam 20% din deținuți sunt acolo ținuți ilegal. Am aflat nu doar ce se întâmplă pe interior, dar și exterior. Angajații duc o viață de mizerie, sunt expuși pericolului, iar instituțiile penitenciare sunt deteriorate. Am aflat că sunt camere ascunse unde erau duși deținuții cu avocații săi și monitorizați, lucru ilegal. Ne adresăm ministrului Justiției să înceapă să redreseze situația”, punctează Moțpan.

De asemenea, Comisia a avut dezbateri și la subiectul interceptărilor ilegale.

„Nu se cunoaște care este numărul persoanelor interceptate, câte din ele au fost autorizate, care a fost modul de păstrare a datelor, de arhivare sau ștergere, nu există un mecanism de informare post factum”, a spus Chiril Moțpan.

Comisia a discutat și despre securitatea energetică, stabilirea prețurilor și de unde vin acestea. Totodată, la subiectul expulzării cetățenilor turci, Chiril Moțpan a declarat că demersurile necesare au fost făcute, dar există secretul de stat și nu tot ce cunoaște Comisia se poate expune, iar informația trebuie verificată. Până la sfârșitul lunii acest subiect va fi supus dezbaterilor publice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților