[ X ]
Corneliu Groza către polițiștii de frontieră: „Planificați-vă mai coerent ceea ce aveți de făcut și cooperați mai intens pe domeniile care prezintă riscuri”
27 Ianuarie

La sfârșitul săptămânii trecute, conducerea Direcției regionale Vest și-a prezentat raportul de activitate pe parcursul anului precedent. Indicii analitici care au stat la baza rezultatelor înregistrate au cuprins atât domeniile stringente cât și cele cu referințe secundare, transmite CURENTUL.

Ședința de bilanț a debutat cu prezentarea generală a activității desfășurate în supravegherea și controlul frontierei de stat. Subiectele inerente au oferit o colaționare a datelor statistice pentru ultimii doi ani. Astfel, s-a înregistrat o creștere cu 5,7 % a coeficientului traversării de persoane și 7% a mijloacelor de transport. O creștere se atestă și în activitatea infracțională pe sectorul de responsabilitate a Direcție, și anume cu aproximativ cu 30,6 % în punctele de trecere, iar la frontiera verde o diminuare cu 4,5%. În urma acestor contravenții numărul amenzilor aplicate și ele cresc. De asemenea, numărul de incidente privind migrația ilegală s-a mărit.

Chiar dacă în 2019 s-a înregistrat valori mai mici privind traficul ilegal cu țigări, totuși acest fenomen rămâne încă prezent. Reieșind din cantitățile descoperite de droguri sau etnobotanicelor se constată că este vorba despre consum propriu.

Subsidiar, au fost enumerate și examinate problemele pentru fiecare Sector al Poliției de Frontieră din gestiunea Direcției. Puse în discuții detalii referitoare la instruirea polițiștilor de frontieră, activitatea chinologică, nivelul de cooperare cu instituțiile publice și societatea civilă, cât și importanța unei comunicări eficiente în dezvoltarea capacităților de coordonare a activităților.

Totodată, șeful IGPF a avut și unele critici în privința planificării și organizării activităților, dar și gestionarea acțiunilor speciale de prevenire și contracarare a ilegalităților de orice tip de la frontiera de stat. ”Doresc să văd mai multă implicare și responsabilitate din partea fiecărui angajat. Indiferent de situație solicitați suport de la colegi, doar așa puteți înregistra rezultate maxime. Planificați-vă mai coerent ceea ce aveți de făcut și cooperați mai intens pe domeniile/sectoarele care prezintă riscuri”, a conchis Corneliu Groza.

De asemenea, au fost punctate câteva recomandări pentru ca polițiștii de frontieră să dea dovadă de și mai mult profesionalism și responsabilitate, menționând calitățile de bază a unui polițist de frontieră, pentru că doar astfel putem preveni și contracara orice risc de la hotarul țării, care ar putea atenta la siguranța cetățenilor Republicii Moldova și la încrederea instituției.

Dintre prioritățile pentru anul curent, primordial este asigurarea nivelului necesar de securitate frontalieră pe sectorul de responsabilitate, consolidarea capacităților în domeniul prevenirii și combaterii migrației ilegale, asigurarea integrității angajatului și de asemenea, se mizează pe o mai bună cooperare cu instituțiile publice cât și cu cetățenii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților