[ X ]
[ X ]
[ X ]
Copii, tineri și adulți au vizitat Parlamentul cu ocazia Zilei Ușilor Deschise
30 Mai

Parlamentul și-a deschis astăzi larg ușile pentru toți doritorii de a afla mai multe informații despre activitatea deputaților și istoria instituției parlamentare. Cu ocazia Zilei Ușilor Deschise, instituția parlamentară a găzduit vizitatori din diferite localități ale țării, dar și de peste hotare.

29.05.2023 Ziua Ușilor deschise la Parlament

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și alți deputați, dar și Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, au fost ghizi pentru numeroasele grupuri de copii, tineri și adulți care au pășit pragul instituției parlamentare. Însoțiți de ghizi, oamenii au făcut un tur al clădirii instituției parlamentare și au vizitat sala de ședințe plenare, Sala Europa, Muzeul Parlamentului, și sala pentru conferințe de presă.

29.05.2023 Ziua Ușilor deschise la Parlament

De asemenea, oaspeții au avut ocazia să admire lucrările expuse în cadrul celor trei expoziții dedicate Parlamentului Republicii Moldova. Muzeul legislativului găzduiește o expoziție, organizată de Arhiva Parlamentului în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, care reflectă, în documente și imagini, file din istoria Sfatului Țării. O altă expoziție, cu genericul „Parlamentul, în viziunea tinerilor”, prezintă clădirea instituției parlamentare într-o serie de lucrări de pictură și grafică realizate de studenții arhitecți de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Expoziția „33 + 3 + 3 poeme în imagini”, dedicată celor 33 de ani de la primele alegeri parlamentare care au avut loc în Republica Moldova, a fost prezentată vizitatorilor chiar de autorul fotografiilor expuse, deputatul Vasile Șoimaru.

29.05.2023 Ziua Ușilor deschise la Parlament

În scuarul din fața Parlamentului au fost amenajate mai multe spații interactive pentru vizitatori. În spațiul destinat discuțiilor, oamenii au abordat mai multe probleme de ordin personal și au primit răspunsuri de la deputați ori invitații în audiență pentru ca acestea să fie soluționate în mod eficient. De asemenea, cetățenii au putut depune petiții sau sugestii cu privire la diverse aspecte de interes public sau personal.

În spațiul cu activități interactive, vizitatorii au fost provocați să participe la o sesiune de întrebări despre instituția parlamentară, agenda parlamentară, procesul de integrare europeană, precum și dezvoltarea durabilă și incluzivă a țării. O parte din premii au fost oferite de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

Și copiii au avut un spațiu unde s-au bucurat de diverse activități distractive – concurs de desen, puzzle, jocuri educative etc. Bucuria lor a fost întregită de cărțile oferite în dar de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.

29.05.2023 Ziua Ușilor deschise la Parlament

În zona foto oaspeții au avut posibilitatea de a capta și de a păstra amintiri din experiența lor în Parlament.

29.05.2023 Ziua Ușilor deschise la Parlament

Ziua Ușilor Deschise, organizate cu prilejul aniversării a 32-a a legislativului, are ca scop promovarea transparenței, dialogului deschis cu cetățenii, deschiderii parlamentare și a implicării active a cetățenilor în procesul democratic.

Oaspeții pot vizita clădirea Parlamentului Republicii Moldova și în zile obișnuite. Vizitele de informare sunt organizate de luni până miercuri, în baza unei programări prealabile. Anul trecut, Parlamentul a înregistrat un număr record de vizitatori, de peste 9 000 de persoane.

Inapoi la arhiva noutaților