Consiliul Național de Coordonare a programelor de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA) s-a întrunit în ședință, prezidată de președintele consiliului, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite CURENTUL.
La ședință au participat reprezentanții instituțiilor guvernamentale, instituțiilor medico-sanitare publice, organizațiilor internaţionale, societății civile, precum și coordonatorii programelor naționale.
Scopul evenimentului a fost de a analiza subiectele importante legate de controlul infecțiilor HIV/SIDA/ITS și tuberculozei în Republica Moldova, printre care: discutarea rezultatelor implementării granturilor curente ale Fondului Global; prezentarea procesului de elaborare a proiectelor de Programe Naționale de Prevenire și Control al infecțiilor HIV/SIDA/ITS/TB pentru anii 2021-2025; aplicarea pentru următorul grant TB/HIV al FG oferit în susținerea răspunsului național la HIV și TB pentru 2021-2023, și aprobarea proiectelor actualizate ale documentelor de activitate CNC.
Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG) a fost constituit în anul 2002 și reprezintă un mecanism inovator de finanțare internațională care activează în formatul unui parteneriat strategic între instituții guvernamentale, societate civilă, sectorul privat și comunități ale persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, TB și malarie. Această structură ajută țările în lupta contra celor trei epidemii (SIDA, Tuberculoză și Malaria) considerate fenomene grave la nivel mondial. În Republica Moldova, Fondul Global este donatorul principal în controlul tuberculozei și HIV/SIDA.
În baza deciziei Consiliul Fondului Global din noiembrie 2019 cu privire la finanțarea disponibilă pentru perioada de alocare 2020 – 2022, pentru Moldova, a fost aprobată alocația de 18,061,192 Euro pentru HIV, tuberculoză și crearea unor sisteme de sănătate rezistente și durabile. Sumele alocațiilor pentru toate țările au fost determinate în conformitate cu o metodologie aprobată de Consiliul Fondului Global, în primul rând, bazându-se pe povara bolii și nivelul de venituri.
La final, Consiliul a hotărât aprobarea Planului de elaborare a aplicației de țară în conformitate cu cerințele Fondului Global și instituirea Grupul de lucru pentru elaborarea Programelor naționale de prevenire și control al infecției HIV/SIDA/ITS și de control al Tuberculozei pentru 2021-2025.
Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, peste 35 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție beneficiază de servicii de prevenire. În ultimii 2 ani, au fost finanțate 4 proiecte de reducere a riscurilor în rândul populației cheie.
Cristina Pendea