[ X ]
Consiliul Europei susține instruirea cadrelor didactice de pe ambele maluri ale Nistrului
11 Aprilie

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a avut o întrevedere cu şeful Direcţiei Programe de Cooperare din cadrul Departamentului Afaceri Politice a Consiliului Europei, Anna Capello-Brillat. Subiectul principal al discuţiilor a vizat implementarea Programului „Măsuri de consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru”, pe segmentul educație, transmite CURENTUL.

Un proiect din cadrul Programului „Măsuri de consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru” prevede organizarea a patru seminare de instruire pentru profesorii de limbi străine și/sau directorii de instituții de învățământ de pe ambele maluri ale Nistrului, în mod special privind metodologia de predare a limbii engleze. Două din cele patru seminare au fost organizate în perioada 23-25 august și 28-30 noiembrie 2017, la Graz, Austria, în cadrul cărora participanții au fost instruiți privind metodele moderne utilizate în organizarea şi desfăşurarea activităţilor didactice în instituțiile de învățământ din statele Uniunii Europene.

În procesul de selectare a participanților de pe malul drept al Nistrului, realizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, s-a ținut cont de nivelul cunoașterii și predării limbii engleze, de gradul de implicare a acestora în diferite proiecte educaționale, precum și de asigurarea reprezentativității la nivel geografic. De selectarea participanților din stânga Nistrului este responsabilBiroul politici de reintegrare.

În perioada 24-26 aprilie, la Universitatea Internațională Veneția, Italia, va fi organizat cel de-al 3-lea seminar, care are drept scop identificarea principalelor necesități de dezvoltare a instituțiilor de învățământ și modul prin care Consiliului Europei poate contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale Nistru, prin susţinerea activităţilor comune în domeniul educației.

Menționăm că în domeniul educației cooperarea cu Consiliul Europei se realizează pe mai multe paliere: modernizarea curriculară, educația pentru drepturile omului și a cetățeniei democratice, formarea cadrelor din învățământul general etc. În perioada ianuarie-iunie 2016, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, împreună cu ministerul de resort din Olanda, au deţinut Președinția Bologna Follow-up Group (BFUG), iar în ianuarie 2016 la Chișinău a fost organizată ședința Bordului de conducere a BFUG. Suportul Consiliului Europei pentru domeniul educaţie în Republica Moldova s-a materializat şi în oferirea expertizei, consultanței pentru proiecte de legi/acte normative în domeniu, precum şi în procesul de implementare a reformelor în educație.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților