Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a convocat astăzi o ședință cu factori de decizie din cadrul Președinției, „în privința la două subiecte, care de nenumărate ori au fost abordate de cetățeni în cadrul vizitelor sale în teritoriu, precum și într-un număr mare de petiții care au parvenit la Președinție”, informează CURENTUL.
Igor Dodon, pe o rețea de socializare, a declarat că este vorba despre taxele pentru moștenire pentru unele categorii de cetățeni și despre salariile conducătorilor unor întreprinderi de stat și ai instituțiilor regulatorii.
Potrivit șefului statului, în legătură cu aceasta, a semnat două inițiative legislative.
„Prima ține de achitarea unor taxe de moștenire, care în opinia cetățenilor, sunt exagerate, nejustificate și în contradicție cu interesele, dar și posibilitățile reale ale pensionarilor, invalizilor și succesorilor de clasa I. Potrivit proiectului de lege se propune ca taxarea succesorilor de gradul I, care au o prioritate naturală în raport cu toate celelalte persoane cu vocație succesorală, să fie la un preț simbolic. Astfel, taxele pentru autentificarea testamentelor și eliberarea certificatelor de moștenitor, precum și pentru serviciile notariale să fie nu mai mari de 1000 de lei”, a menționat el.
La rândul său, cea de-a doua inițiativă legislativă ține de plafonarea salariilor conducătorilor întreprinderilor de stat și a instituțiilor regulatorii. „În prezent există discrepanțe uriașe dintre salariile conducătorilor unităților de reglementare cu autonomie financiară, precum și a conducătorilor și ale altor demnitari de stat. Consider inadmisibil ca în Republica Moldova, o țară în care, potrivit statisticilor, circa 1 mln. de cetățeni trăiesc la limita sărăciei, să existe nejustificat salarii care pot ajunge la câteva zeci de mii de lei pe lună. Afirm cu toată certitudinea că nu putem tolera astfel de venituri uriașe, care depășesc chiar și cele mai înalte standarde de salarizare din mediul privat, inclusiv în condițiile în care salariul mediu pe economie este de aproape cincisprezece ori mai mic”, a punctat șeful statului.
În același timp, Igor Dodon propune să fie revăzute și principiile de salarizare a administratorilor întreprinderilor de stat și conducătorilor întreprinderilor cu capital majoritar de stat, care la fel ridică salarii fabuloase, deși aceste companii nu înregistrează performanțe financiare pozitive.
„Am propus ca salariile conducătorilor întreprinderilor de stat să nu depășească suma de două salarii medii de la întreprinderea pe care o conduce, iar a conducătorilor instituțiilor regulatorii să nu fie mai mare decât salariul conducătorului instituției care l-a numit în funcție. Astfel, prin modificările propuse se dorește a face o corecție salarială la nivelul tuturor autorităților publice, astfel încât să existe un echilibru, creând un sistem de salarizare corect și eficient”, a conchis șeful statului.
Andriana Cheptine