[ X ]
[ X ]
[ X ]
Concluziile Consiliului UE – motiv de dispută în Parlament
1 Martie

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a propus, în debutul ședinței Parlamentului, audierea ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, vizavi de concluziile privind RM, adoptate de către Consiliul Afacerilor Externe îl Consiliului Uniunii Europene, informează CURENTUL.

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a declarat că motivația acestei propuneri este una foarte simplă.

„A fost făcut public acest raport, guvernarea s-a lăudat cu acest raport, însă aceste concluzii al Consiliului Afacerilor Externe ale UE evidențiază unele momente foarte grave cu privire la mersul activităţilor din Republica Moldova. Este un raport foarte și foarte critic. Considerăm că, este important, crucial, să fie dezbătut nu doar în public, dar aici în Parlament”, a precizat Pistrinciuc.

Socialistul Vlad Batrîncea a menționat că socialiștii susțin demersul ca acest raport să fie audiat. „Într-adevăr aceste concluzii trebuie să fie o lectură de masă pentru toate guvernarea de la Chișinău. S-au constatat mai multe fărădelegi, lipsă de reforme și a fost critică dur și activitatea legislativă”, a punctat Batrîncea.

Și liberalul Mihai Ghimpu a afirmat că liberalii susțin această inițiativă. „Noi nu suntem împotriva audierii. După cum cunoaștem, de o perioadă de timp, Guvernul pune macaroane foarte serioase pe urechi și Parlamentului, și cetățenilor. Noi propunem și un proiect de control parlamentar asupra Guvernului”, a adăugat Ghimpu.

Comunistul Vladimir Voronin a spus că și comuniștii susțin. „Într-adevăr, pentru că toate acele planuri ce reies din Acordul de Asociere se limitează în ultimul timp la procente. Eu nu știu cum guvernarea reușește să scoată, să aprecieze aceste procente, dar în realitate vedem altceva”, a spus Voronin.

În final, democratul Dumitru Diacov a declarat că moțiunea simplă de săptămâna trecută a demonstrat că Guvernul are ce spune. „Deși noi nu spunem niciodată că toate problemele sunt rezolvate și că suntem satisfăcuți și fericiți. Noi singuri recunoaștem că există o sumedenie de probleme care trebuie să le hotărâm. De aceea, nu văd o problemă să vină ministrul să ne spună toate domeniile de acțiuni care le face ca să relanseze RM pe acel drum pe care ne-am pornit mai muți ani”, a conchis Diacov.

În final, propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților