[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comuna Japca din Florești va avea apă potabilă! Proiectul ajunge până la peste 8 mln. de lei
31 Mai

230 de gospodării, 6 instituții publice, 6 agenți economici și o structură a administrației publice locale din comuna Japca, raionul Florești, vor avea acces la apă potabilă., transmite CURENTUL.

Începute în luna aprilie a.c. și urmând să fie finalizate în luna octombrie a.c., lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, cofinanțat de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) și implementat de ADR Nord.

Costul subproiectului de la Japca este de 8,193 milioane de lei, din care cofinanțarea ApaSan: 7,57 milioane de lei; contribuția S.A. „Servicii Comunale Floreşti”: 184,000 de lei; contribuția APL Japca: 116,000 lei; contribuția locuitorilor satului Japca: 326,440 lei.

Construcția sistemului de apeduct în comuna Japca, dar și în localitățile Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni este cofinanțată cu 29,9 milioane lei de ApaSan. Valoarea totală a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, lansat la Băhrinești în luna august 2017, este de 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei, solicitați din FNDR, sunt destinați pentru construcția unor sisteme de apeduct similare și în alte localități rurale din vecinătate. Totodată, 4,4 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,4 milioane de lei – contribuția Servicii Comunale Florești, viitor operator al sistemului, și 0,4 milioane de lei – contribuția administrațiilor publice locale.

Proiectul „Apă pentru viață în regiunea de nord: raioanele Florești și Soroca” este implementat în baza Documentului Unic de Program (H.G. nr. 203 din 29.03.2017) și are ca parteneri ADR Nord, Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator a proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova / ApaSan, S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere.

În prezent, ADR Nord desfășoară procedurile de licitație publică pentru o altă fază a proiectului ce vizează localitățile Cuhureștii de Jos și Cuhureștii de Sus.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților