[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comisia protecție socială, sănătate și familie și-a stabilit planul vizitelor și audierilor publice pentru sesiunea curentă
17 Februarie

În contextul funcției de control parlamentar, Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat planul audierilor publice și vizitelor în teritoriu pentru sesiunea de primăvară a anului 2023. Planul conține 25 de acțiuni de evaluare ex-post, de control al implementării legilor, precum și audieri și consultări publice, inclusiv în cadrul ședințelor în deplasare. 

Astfel, urmează a fi efectuate evaluarea ex-post a prevederilor Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și ale Legii privind executarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri; controlul parlamentar al implementării Legii privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, Legii cu privire la comitetele sectoriale pentru formare profesională, Legii cu privire la ajutorul social.

De asemenea, membrii Comisiei își propun să desfășoare audieri publice cu privire la Politicile publice privind controlul cancerului de col uterin și realizarea Planului național de imunizare 2016-2022, cu privire la Impactul politicilor în domeniul drogurilor asupra sănătății publice, privind funcționarea și colaborarea intersectorială a Serviciului 112 în Republica Moldova, privind reforma spitalelor din Republica Moldova, cu privire la protecția drepturilor sociale a minorilor aflați în detenție. De asemenea, sunt planificate audieri publice privind executarea prevederilor și atingerea țintelor Programului Național de imunizări în municipiul Bălți și în UTA Găgăuzia. Totodată, planul prevede desfășurarea audierilor privind prevenirea torturii și a relelor tratamente în instituțiile psihiatrice și rezidențiale, precum și consultări publice la subiectul elaborării proiectului de lege privind activitatea psihologică.

Pe parcursul sesiunii curente, Comisia protecție socială, sănătate și familie preconizează să întreprindă mai multe vizite la diferite entități de profil, în special la un șir de instituții medico-sanitare publice (IMSP). Astfel, sunt planificate vizite la IMSP Spitalul de Psihiatrie din municipiul Bălți, Institutul Mamei și Copilului cu scopul de a analiza cauzele indicatorilor mortalității materne în Republica Moldova, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Institutul Neurologic Republican, Institutul de cardiologie. De asemenea, deputații vor efectua vizite de documentare la subdiviziunea teritorială din Bălți a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la Compania Națională de Asigurări în Medicină, la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Suplimentar, membrii Comisiei se vor familiariza, la fața locului, cu situația de la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și de la Centrul de Medicină Legală. Sunt planificate și vizite la mai multe centre de reabilitare, printre care Centrul de reabilitare a persoanelor vârstnice și persoanelor cu dizabilități (adulte) „Speranța” din orașul Vadul lui Vodă, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii din municipiul Chișinău.

Activitățile au drept obiectiv verificarea și analizarea executării legilor de către organele și persoanele competente, precum și determinarea eficienței acțiunii actelor normative și legislative adoptate de Parlament.

Inapoi la arhiva noutaților