Serviciul Fiscal de Stat monitorizează cu regularitate diverse segmente de activitate ale mediului de afaceri din țară, iar comerțul cu flori nu este o excepție. Acțiunile în domeniul conformării comercianților de flori iau amploare din an în an, rezultatele cele mai relevante datând cu anul 2017, transmite CURENTUL.
În scopul aducerii în cadrul legal a comercianților de flori, SFS utilizează diverse metode, cum ar fi: monitorizarea activității comercianților prin funcționarea posturilor fiscale, efectuarea controalelor fiscale operative în scopul depistării și sancționării cazurilor de încălcare fiscală, dar și desfășurarea acțiunilor de conformare a comercianților de flori vii.
Astfel, din anul 2017 și până în prezent, în perioadele în care cererea de flori este în creștere, iar riscul de neconformare este major, SFS a instituit posturi fiscale la 11 agenți economici care importă flori. Timp de trei luni, monitorizarea acestora a adus la creșterea volumului de livrări cu peste 2 milioane lei, comparativ cu perioada similară de până la monitorizare.
Aceste acțiuni au continuat și în anul 2018 când alți 11 agenți economici care comercializează flori au fost monitorizați prin prisma posturilor fiscale, iar rezultatele au arătat creștere circa 2,5 milioane lei comparativ cu perioada similară când nu au fost monitorizați.
În acest an, posturi fiscale au fost instituite deja de două ori, în luna februarie și martie curent.
Astfel, în zilele de 13-15 februarie au fost instituite 6 posturi fiscale la piețele autorizate din municipiul Chișinău pe teritoriul cărora își desfășoară activitatea 81 de comercianții de flori. Drept rezultat, în perioada monitorizării volumul livrărilor efectuat, conform datelor mașinilor de casă și control, a constituit 1, 885 mii lei sau cu 263% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, ceea ce este net superior volumelor înregistrate în afara perioadei posturilor fiscale.
În zilele de 6 și 7 martie curent SFS a instituit posturi fiscale la 40 piețe autorizate și comercianți de flori vii (118 gherete ce comercializează flori), iar rezultatele înregistrate sunt: majorare cu 137% a volumului de livrări, ceea ce este cu 1,8 milioane lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.
O metodă eficientă de conformare a agenților economici o constituie controalele operative, care sunt desfășurate cel mai frecvent, concomitent cu monitorizarea prin prisma posturilor fiscale.
În acest sens, în perioada lunii martie curent agenții fiscali au efectuat 33 controale operative pe întreg teritoriul țării. Urmare a acestora, au fost aplicate amenzi fiscale în sumă de 166 000 lei și amenzi contravenționale în sumă de 53 800 lei.
În anul curent, pe lângă acțiunile desfășurate în februarie și martie, au fost efectuate 14 controale fiscale operative la comercianții de flori din mediul on-line (www.999.md, www.facebook.com și altele). Ca rezultat al încălcărilor depistate, au fost aplicate sancțiuni în sumă totală de 29 000 lei.
Și în anul 2018 au fost efectuate 21 controale fiscale prin metoda de verificare operativă la comercianții de flori fiind depistate încălcări, cum ar fi: neutilizarea mașinii de casă și control, excedent de mijloace bănești și neprezentarea documentelor. Pe toate cazurile din 2018 au fost aplicate amenzi fiscale în sumă de 77 000 lei și contravenționale în sumă de 8 000 lei.
De menționat că pe parcursul ultimilor ani, SFS pune accent sporit pe informarea și conformarea benevolă a comercianților de flori. Astfel, în perioada anilor 2017-2019 Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat acțiuni de conformare a comercianților de flori vii prin dialog direct cu aceștia, dar și cu administratorii piețelor de flori.
În anul 2018 a fost organizată ședința Consiliului de conformare la care au participat cei mai mari operatori economici în domeniul importului și vânzării de flori vii, dar și reprezentanții Serviciului Vamal.
În cadrul întrunirilor desfășurate, contribuabilii au fost informați despre obligațiile stabilite de legislație pentru practicarea activității de întreprinzător:
– deținerea unei forme organizatorico-juridice permisive pentru activitate de întreprinzător din domeniul comerțului cu flori;
– respectarea regulilor de utilizare a mașinilor de casă și control, inclusiv cu instruirea utilizării corecte a dispozitivelor;
– deținerea documentelor de proveniență a mărfii supuse spre comercializare;
– deținerea notificărilor/autorizațiilor necesare.
Totodată, comercianții de flori au beneficiat de instruiri privind modul de utilizare a mașinii de casă și control. În toarte cazurile, comercianții de flori au avut posibilitatea să adreseze întrebări pe orice chestiune care îi interesează și să obțină un răspuns.
Cristina Parfeni