[ X ]
[ X ]
[ X ]
Combaterea și prevenirea traficului de ființe umane: 26 polițiști de frontieră instruiți în domeniu
19 Martie

26 de polițiștii de frontieră au participat la atelierul de lucru privind aplicarea legislației în combaterea și prevenirea fenomenului traficului de ființe umane, transmite CURENTUL.

Evenimentul a fost organizat de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, cu suportul Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova, în baza proiectului finanțat de către Ambasada SUA în Republica Moldova.

În debutul instruirii șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea a salutat inițierea respectivului proiect menționând importanța implicării și angajamentul pe care îl are un polițist de frontieră față de acest fenomen, iar obiectivul comun pentru diminuarea acestei infracțiuni include o muncă de echipă. „Apreciem enorm susținerea din partea partenerilor de dezvoltare și transmitem tuturor participanților mult succes. Să dați dovadă de un interes sporit prin schimb de bune practici și informații cu formatorii”, a mai precizat șeful adjunct al Poliției de Frontieră.

Timp de două zile, ofițerii de investigații și de urmărire penală din toate subdiviziunile IGPF au fost instruiți în scopul sporirii cunoștințelor și aptitudinilor practice ale actorilor implicați în actul justiției, familiarizarea cu modul de funcționare a instituțiilor care asigură realizarea celor patru direcții principale menite de a diminua fenomenul TFU: prevenire, protecție, pedepsire și parteneriat.

Activitățile de instruire au derulat cu discuții interactive bazate pe identificarea și evaluarea cazurilor, tehnici speciale de investigare, administrarea și cercetarea probelor, dar și specificarea necesităților și situațiilor de risc pentru victimile traficului de ființe umane.

De asemenea, o atenție aparte s-a atribuit experienței în domeniu vizat și ce ar trebuie ajustat în raport cu ultimele tendințe ale fenomenului TFU, cu provocările pentru organele de drept din țară și cu sarcinile stabilite față de întreaga comunitate antitrafic.

Spre final s-a abordat importanța unei cooperări regionale și internaționale în combaterea infracțiunilor de trafic de ființe umane, în special traficul de copii, cât și rolul OIPC Interpol și OEP Europol în contextul colaborării juridice internaționale a statelor.

NOTĂ: Respectivul Proiect va avea mai multe părți componente – printre care una destinată ofițerilor de investigații, analiză și urmărire penală pentru cunoașterea și dezvoltarea aptitudinilor practice în aplicarea legii, iar cealaltă, destinată – inspectorilor de la linia I și II. În cadrul proiectului vor fi instruiți 460 de angajați ai Poliției de Frontieră cu participarea mai multor experți naționali și internaționali. Cursul de instruire prevede instruiri prin organizarea și desfășurarea atelierelor de lucru, care se vor finaliza cu organizarea unei mese rotunde la București cu participarea reprezentanților a 5 state.

Totodată, menționăm că această activitate se regăsește inclusiv și în Planul de acțiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea ”Strategiei naționale de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018-2023”.

Cristina Pendea

c4eeeba3913d3c76bf9f4c0caea547bc 8617de438764ac3354c4b9e1ae45bf1e 816d59f2f70608d28ccfe2008e3b4bf3 109ad7cfe61597bfbaede6f09f172b13 2ad93c63c3f673c5b810ad3843956856

Inapoi la arhiva noutaților