[ X ]
[ X ]
[ X ]
Combaterea amenințărilor atacurilor cibernetice, subiect de discuții la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică la Chișinău
9 Noiembrie

Reziliența regională în domeniul securității cibernetice va fi discutată la Chișinău, în cadrul Simpozionului Regional de Securitate Cibernetică. Mai mulți oficiali, lideri în industrie și experți din România, Ucraina, Estonia, Polonia, Statele Unite ale Americii se vor conecta pe aceeași platformă de dialog, pentru a discuta provocările și soluțiile din domeniu.

Printre domeniile care se bazează în mare măsură pe rețele și sisteme informatice și care sunt astfel cele mai expuse riscului de atacuri cibernetice se numără transportul, energia, sănătatea, telecomunicațiile și infrastructura digitală, băncile și piețele financiare, securitatea, procesele democratice, spațiul și apărarea. Cum pot instituțiile de stat să mențină securitatea cibernetică fără a compromite libertățile omului? Care sunt strategiile eficiente de răspuns la crizele și atacurile cibernetice din ce în ce mai sofisticate? Sunt doar câteva din întrebările la care experții vor încerca să ofere răspunsuri în cadrul evenimentului.

Doritorii de  a participa la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică sunt îndemnați să completeze acest formular de înscriere: https://rcs.md/

Simpozionul se va desfășura în zilele de 14 și 15 noiembrie și se concentrează pe importanța crucială a consolidării măsurilor de securitate cibernetică într-o lume din ce în ce mai interconectată.

Pe parcursul celor două zile, participanții vor explora o varietate de subiecte critice legate de securitatea cibernetică, prin intermediul a șase paneluri de discuții interactive, care vor aduce în prim-plan perspective diverse asupra provocărilor din domeniu. Printre tematicile panelurilor de discuții și prezentărilor experților, se numără:

  • Promovarea cooperării regionale pentru asigurarea securității cibernetice și discutarea strategiilor pentru colaborare internațională și reziliență, fiind explorate mecanismele de colaborare eficientă dintre industrii și guvern pentru abordarea provocărilor cibernetice.
  • Reziliența cibernetică și continuitatea serviciilor critice prin prisma cadrului normativ al UE și explorarea bunelor practici de a proteja infrastructurile critice din diferite sectoare.
  • Securitatea națională prin prisma Strategiei Naționale de răspuns la crize cibernetice și cele mai bune practici de răspuns și de recuperare în urma incidentelor cibernetice pentru asigurarea continuității serviciilor esențiale.
  • Forța de muncă în securitatea cibernetică. Grupul de experți va discuta care sunt cele mai bune strategii de cultivare a unei forțe de muncă calificate în domeniul securității cibernetice, pentru a face față cerințelor în creștere ale sectorului.
  • Tendințe și inovații în domeniu și care sunt noile direcții și tehnologii emergente în acest domeniu, precum și explorarea tehnologiilor de ultimă generație în domeniul securității cibernetice și modalităților de aplicare a acestora.
  • Criminalitatea informatică și fraudele, cum putem dezvolta un mediu financiar digital mai sigur și importanța eforturilor comune în abordarea acestor probleme.

În cea de-a doua zi a evenimentului, participanții vor fi implicați într-o serie de workshopuri interactive, unde vor putea să analizeze și să discute soluții practice pentru provocările curente din domeniul securității cibernetice. Printre ele, Institutul SANS – una dintre organizațiile care a creat cele mai importante  programe internaționale de securitate cibernetică – va organiza atelierul  „Noțiuni fundamentale ale „Blue Team”: operațiuni și analiză de securitate”.

În cadrul acțiunii vor fi abordate informații despre amenințări și amenințători, precum și discutate aspectele tehnice care fac parte din responsabilitățile zilnice ale analiștilor de securitate. Atelierul va evidenția multiple aspecte practice, care vor evidenția provocările de securitate aflate în continuu progres, concentrându-ne pe construirea abilităților și cunoștințelor care pot genera câștiguri rapide care să fie valorificate de orice analist pentru răspunsuri rapide în majoritatea incidentelor. Atelierul se va încheia cu discuții despre prevenirea phishing-ului folosind domeniile propriilor organizații, în special cele guvernamentale și cu infrastructură critică.

Evenimentul va aduce împreună speakeri și experți naționali și din țări precum Polonia, Estonia, România, Georgia, Ucraina și Statele Unite ale Americii. Aceștia își vor împărtăși expertiza și vor discuta cele mai actuale provocări în domeniul securității cibernetice.

Pentru mai multe detalii despre agenda evenimentului, accesați pagina oficială a simpozionului: https://rcs.md/agenda

Evenimentul este organizat de proiectele Asistență Rapidă pentru Securitate Cibernetică implementat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia, EU4Digital „Cybersecurity EAST” implementat de GFA Consulting Group, Proiectul Cybercrime – Consiliul Europei, cu suportul Departamentului de Stat al SUA, Olandei, Poloniei și României. Partener digital: Amigo.

Inapoi la arhiva noutaților