[ X ]
[ X ]
[ X ]
Codreanu: Banii nu trebuie să meargă la Consiliul raional, dar direct la primar
30 Iunie

Liderul Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu, candidat la alegerile parlamentare anticipate, menționează că digitalizarea și descentralizarea merg pe mijlocul triunghiului centrat pe „Om”, transmite CURENTUL.

Ruslan Codreanu a spus că toate serviciile trebuie prestate online.

„Și iarăși, revenind la copii, dacă noi, în anul 2021, după sute de milioane de lei, pe care i-am dat pentru reforma în educație, încă mai avem copii care încă nu sunt incluși în sistemul educațional, e o tragedie. Și digitalizarea ar oferi posibilitatea tuturor copiilor și oamenilor în vârstă, care ar vrea să aibă acces la educație”, spune Codreanu.

De asemenea, el s-a referit la localitățile care nu au oameni pentru funcțiile importante.

„Eu am fost în ultimul, să zicem, un an jumătate în peste 300 de sate. Am văzut sate unde primarul este și inginer cadastral, și perceptor fiscal, și secretar de consiliu, și bibliotecar. Primarul! Sunt sate în care lor nu le ajunge măcar să plătească salariul la angajații pe care îi au. Și noi vorbim astăzi de dezvoltarea satelor. Suntem în situația în care circa 1000 de sate le pierdem. Am fost într-un sat cu un singur om – satul Odaia.

Satul Odaia nu era un sat de mii de oameni, dar era 60 de gospodării. Astăzi acolo trăiește un singur om. Am fost într-un sat cu 7 oamenii, satul Leila, din Șoldănești. Situația e simplă: banii nu trebuie să meargă la consiliul raional, – bine că acuma pot vorbi de lichidarea consiliilor raionale – banii trebuie să meargă direct la primar”, mai spune Codreanu

Politicianul mai punctează că reforma teritorial-administrativă în R. Moldova trebuie făcută gradual.

„S-a făcut un studiu bun cu ajutorul guvernului Germaniei unde s-au propus trei modele de reorganizare teritorial-administrativă a Republicii Moldova. Modelul cel mai puțin dureros ar fi ca treptat, gradual, nimeni nu poate s-o facă într-un an, s-a mai încercat și a eșuat, timp de 5 ani, să reducă numărul de primării, așa încât primăriile să fie nu așa cum sunt la nivel de subzistență, ci să fie niște poli de dezvoltare pentru localitate”, a mai spus Codreanu pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților