[ X ]
[ X ]
[ X ]
Circa 50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice noi
21 August

Cu suportul UE și PNUD Moldova, circa 50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic.

Guvernul a aprobat două regulamente ce se referă la mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la cetățeni pentru programele de eficientizare a consumului de resurse energetice. Scopul regulamentelor aprobate este de a facilita implementarea Programului de vouchere pentru electrocasnice și Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră, ambele măsuri sunt finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.

Concret, Programul de vouchere pentru electrocasnice prevede un suport financiar ce acoperă 80% din costul unui aparat mare (frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe) asumat de proiect, în timp ce familia beneficiară va trebui să contribuie cu 20% din contravaloarea respectivului echipament. Vor beneficia de acest suport circa 50 de mii vulnerabile din punct de vedere energetic. De asemenea, vor fi oferite și vouchere gratuite pentru becuri LED. Costul total al programului este de 5,8 mln. dolari SUA.

Scopul Programului de vouchere este de a reduce consumul de energie electrică odată cu înlocuirea obiectelor de uz casnic mai eficiente decât cele deținute de familiile selectate, pentru ca în final consumatorii vulnerabilii să achite facturi mai mici.

În cazul celui de-al doilea program, de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic, va fi modernizată rețeaua de termoficare internă din cadrul a patru blocuri din orașul Chișinău, selectate în baza unui concurs public:
Asociațiile de proprietari:

  1. CCL 201 din strada Mircea cel Bătrân 34;
  2. CCL 119 din strada Hâncești 60/2;
  3. APC – A0110-0053 din bd. Dacia 39/3;
  4. ACC 50/33 din strada Bulgară 35.

Partea de grant din cadrul proiectului implementat de PNUD Moldova și finanțat de Uniunea Europeană va fi la fel de 80%, asociațile de proprietari vor achita o contribuție din valoare lucrărilor de 20%, în maxim 12 luni de la finalizarea lucrărilor. Costul de implementare a prezentului program este estimat la 1 mln. de dolari SUA.

Prevederile hotărârii de guvern urmează a fi aplicate pe parcursul perioadei de implementare a programelor descrise mai sus (august 2023 – decembrie 2024). După valorificarea integrală a mijloacelor financiare alocate de către UNDP Moldova, în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, Executivul urmează să asigure continuitatea finanțării inițiativelor date.

 

Inapoi la arhiva noutaților