[ X ]
[ X ]
[ X ]
Circa 4,5 milioane de vizite la medicii specialiști, finanțate de CNAM în 2020
7 Mai

Aproape 4,5 milioane de vizite consultative au fost înregistrate în 2020 la medicii specialiști din cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu (AMSA), transmite CURENTUL. 

Din cauza pandemiei de COVID-19, numărul vizitelor s-a redus cu peste două milioane comparativ cu anul 2019.

Pentru serviciile medicale sus-menţionate, CNAM a achitat peste 748 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 95,7% din suma planificată, cu 36 milioane mai mult față de 2019.

Cheltuielile medii în AMSA per persoană asigurată au constituit anul trecut 329,1 lei, în creştere cu 11,9 lei față de anul precedent. Costul mediu al unei vizite la medicul specialist a fost de 168,2 lei, cu 60,5 de lei mai mult în comparație cu 2019.

Cele mai solicitate au fost serviciile prestate de medicii obstetricieni-ginecologi, ortopezi-traumatologi, neurologi, oftalmologi și chirurgi.

O categorie aparte de cheltuieli acoperite de CNAM în cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu sunt cele pentru alimentația și transportul public de la/la domiciliu persoanelor cu tuberculoză. În acest scop, în 2020 au fost alocate peste 13 milioane de lei, cu circa trei milioane mai puțin comparativ cu anul 2019.

De asemenea, din mijloacele fondurilor AOAM au fost finanțate peste 96 de mii de ședințe de hemodializă în valoare totală de 208,4 milioane de lei.

Pentru prestarea serviciilor de intervenție timpurie la copiii (de la naștere până la trei ani) cu nevoi speciale sau tulburări de dezvoltare și risc sporit au fost finanțate mai mult de 27 de mii de vizite, în valoare totală de circa patru milioane de lei.

Din fondurile AOAM au fost acoperite și în jur de 12 mii de ședințe de radioterapie pentru pacienții cu maladii oncologice, cu aproape 2000 mai mult comparativ cu 2019.

Totodată, în cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu, începând cu luna august, au fost contractați doi prestatori de servicii medicale pentru efectuarea testelor în scopul depistării noului tip de coronavirus la pacienții care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19. Astfel, au efectuate peste 51,6 mii de investigații în valoare de aproape nouă milioane de lei.

Asistența medicală specializată de ambulatoriu este setul de servicii medicale, inclusiv stomatologice, acordate de medicul specialist de profil în tratamentul curativ care nu necesită spitalizare. Serviciile AMSA sunt accesibile fără plată numai persoanelor asigurate, iar în cazul maladiilor social-condiţionate şi persoanelor neasigurate, în conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Programului unic.

În anul 2020, pentru prestarea asistenței medicale specializate de ambulatoriu, CNAM a contractat 126 de prestatori de servicii medicale: 20 de instituții republicane, 21 municipale, 65 raionale, patru departamentale și 16 private.

Cristina Parfeni 

Inapoi la arhiva noutaților