[ X ]
[ X ]
[ X ]
Circa 3000 de persoane au vizitat muzeul Parlamentului R.Moldova, de la începutul anului 2023
18 Mai

Muzeul Parlamentului Republicii Moldova a fost vizitat, în primele patru luni ale anului curent, de aproximativ 3000 de persoane, informează CURENTUL.

Colecția muzeului numără peste 300 de exponate relevante pentru istoria instituției parlamentare: documente, cărți rare și fotografii istorice, diverse suvenire primite de-a lungul timpului în calitate de cadouri protocolare de deputați și funcționari. Patrimoniul muzeului conține acte legislative din diferite perioade, extrase din stenograme, ediții vechi de ziare, cărți cu autografele autorilor, o serie de fotografii de epocă, precum și mai multe obiecte vechi de lucru ale deputaților și funcționarilor (mașină de scris, dictafon, casetofon cu bobine, microfon, monitor). Printre cele mai recente exponate sunt: medalionul din aliaj de cupru cu imprimeul stemelor Republicii Moldova și Republicii Polone, cu ocazia a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, oferit în dar Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de către Ambsadorul Poloniei, Tomasz Kobzdej; vază decorativă confecționată din sticlă, pictată manual, realizată de artistul român Lucian Butucariu, oferită în dar șefului legislativului de către copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Andrei Daniel Gheorghe.

De asemenea, pe lângă colecția de exponate cu caracter permanent, muzeul găzduiește și expoziții temporare, organizate de Arhiva Parlamentului în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, dar și evenimente tematice, cu participarea publicului. În prezent, muzeul găzduiește o expoziție dedicată relațiilor dintre Republica Moldova și UE, cu genericul „Republica Moldova pe calea integrării europene. Rolul important al Parlamentului”.

Muzeul Parlamentului a fost înființat în 2017. Anul trecut, acesta a fost vizitat de peste 9 000 de persoane. Muzeul este deschis publicului de luni până vineri, între orele 08:00-17:00. Accesul este gratuit, fiind asigurat în baza unui act de identitate. Persoanele interesate să-l viziteze se pot programa accesând site-ul: https://vizite.parlament.md/.

Astăzi, în Republica Moldova este marcată Ziua internațională a muzeelor, care în acest an poartă genericul „Muzeele, Sustenabilitate și Bunăstare”.

Inapoi la arhiva noutaților