[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cinci focare noi de gripă aviară și un caz de rabie, înregistrate în R. Moldova, săptămâna trecută
29 Ianuarie

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 5 focare noi de gripa aviară ( un focar în raionul Edineț, s.Tîrnova, 2 focare în raionul Glodeni, com. Danu și 2 focare în raionul Rezina s. Mateuți și s. Păpăuți). Anunțul a fost făcut de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. 

Tot în această perioadă a fost înregistrat un focar de rabie la pisică în raionul Florești, or. Ghindești. Cadavrul animalului afectat a fost nimicit, conform procedurilor și au fost întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală.

În regim de urgență, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 939 din 04.08.2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare, privind Planul de contingență şi Manualul operațional pentru controlul influenței aviare. Astfel, au fost instituite zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.

În perioada 16.12.2023 – 26.01.2024, s-au înregistrat 64 de focare de gripa aviară înalt patogenă atât la fauna sălbatică, cât și în exploatațiile nonprofesionale. Au fost raportate 37 de focare în anul 2023 (13 fiind la păsări domestice și 24 la păsări din fauna sălbatică). În anul 2024 au fost raportate 27 de focare ( 22 fiind la păsări domestice și 5 la păsări sălbatice).

Totodată, 4 focare de gripa aviară au fost deja eradicate cu succes și alte 24 de focare sunt în fază avansată de eradicare, urmând a fi închise în scurt timp.

Inapoi la arhiva noutaților