[ X ]
[ X ]
[ X ]
Chipul lucrătorului medical, redat în fotografiile lui Mihai Vengher în cadrul unei expoziții la Parlament
20 Iunie

expoziție de fotografii ale maestrului fotograf Mihai Vengher, dedicate lucrătorilor medicali, este găzduită de Parlament în această săptămână. Expoziția este organizată cu prilejul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, marcată în Republica Moldova anual, în cea de-a treia zi de duminică a lunii iunie, transmite CURENTUL.

Cele 41 de lucrări alese din colecția de fotografii tematice ale autorului prezintă lucrătorii medicali în acțiune – în mod autentic, dar discret și empatic. Multe din fotografii au fost realizate în perioada pandemiei de Covid-19, când însuși autorul a trecut prin boală, realizând chiar de pe patul de spital o serie de fotografii din prima linie a luptei împotriva coronavirusului. ”Este o menire profesională a unui fotograf – de a fi în prima linie oricât de riscant ar fi, pentru că doar așa poți fi sincer cu publicul, dar, întâi de toate – cu tine însuți. Să redai în imagini munca medicilor este o misiune dificilă, dar onorabilă. Eu unul, în acest mod, am încercat să le mulțumesc pentru grija, pentru nopțile nedormite și toate viețile salvate”, a spus Mihai Vengher.

În actuala legislatură a Parlamentului sunt doi deputați-medici: Adrian Belîi și Ana Oglindă. În una dintre fotografiile expuse în cadrul expoziție apare și deputatul Adrian Belîi, medic de profesie, specializat în anesteziologie și reanimatologie, doctor în științe medicale, profesor universitar, care și-a dedicat întreaga viață pacienților și studenților la medicină. Și deputata Ana Oglindă este medic anesteziolog-reanimatolog, conferențiar universitar.

Maestrul fotograf Mihai Vengher s-a născut la 2 decembrie 1962 în satul Colicăuți, raionul Briceni. Este absolventul Facultății de ziaristică a Universității de Stat din Moldova. Din 1991 este angajatul Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES și tot de atunci este acreditat în calitate de fotograf la Parlamentul Republicii Moldova. Este autor a numeroase fotografii incluse în albumul cu valoare de unicat „Parlamentul Independenței”. Mihai Vengher este membru al Uniunii Artiștilor Fotografi şi al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 2016, prin decret prezidențial, lui Mihai Vengher i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, “pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în mass-media, contribuție la dezvoltarea artei fotografice şi înaltă măiestrie artistică”.

52160002484_128429d284_b

Inapoi la arhiva noutaților