[ X ]
Chinologii din Moldova și România au efectuat o serie de exerciții comune în scopul intensificării relațiilor de cooperare și combatere a fraudelor vamale
19 Octombrie

Echipele canine din cadrul administrațiilor vamale din Republica Moldova și România au desfășurat o serie de exerciții comune care au avut drept scop intensificarea cooperării în domeniul prevenirii și combaterii fraudelor vamale, transmite CURENTUL.

Aplicațiile au avut loc în perioada 16-18 octombrie curent la punctele de trecere „Giurgiulești-Galați” și „Cahul-Oancea”, oferind posibilitatea de a efectua schimburi de experiență și bune practici în domeniul controlului chinologic. Totodată, acestea au constituit o modalitate de testare a capacităților de sincronizare a acțiunilor în condițiile aplicării, în perspectivă, a controlului comun la frontiera moldo-română.

Cele trei zile de intervenții coordonate au consolidat comunicarea dintre cele două servicii chinologice, acestea convenind să sporească frecvența exercițiilor de acest gen. De asemenea, părțile intenționează să organizeze sesiuni de instruire la Centrele Chinologice din Giurgiu (România) și Ocnița (Republica Moldova). Programul de instruire ar urma să includă antrenamente pentru dezvoltarea capacităților de detectare ale patrupezilor, prezentări ale celor mai ingenioase ascunzișuri descoperite pe parcursul activității, precum și tehnici de dresaj.

Exercițiul a fost desfășurat în baza Planului de cooperare dintre autoritățile vamale din Republica Moldova și România în domeniul prevenirii și combaterii fraudelor vamale, semnat la București, în data de la 28 decembrie 2015.

De menționat că, de la începutul acestui an, echipele canine ale Vămii au prevenit 132 de cazuri de trafic ilicit cu diverse bunuri. Cele mai frecvente rețineri sunt consemnate în cazul produselor din tutun.

Astfel, în primele 9 luni ale a.2018, datorită implicării câinilor specializați, au fost reținute în total 608 480 de țigarete nedeclarate, cu 22% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

În celelalte cazuri, mărfurile reținute fac parte din categoria produselor restricționate sau prohibite precum anabolizante, substanțe toxice, arme sau droguri. De asemenea, implicarea patrupezilor a condus la depistarea și a altor tipuri de bunuri precum produse pentru chirurgia plastică, articole vestimentare și de încălțăminte sau produse cosmetice.

Centrul Chinologic al Serviciului Vamal a fost fondat în anul 2007. Actualmente, acesta are în dotare 22 de exemplare canine specializate în detectarea diferitor tipuri de produse. De asemenea, începând cu luna noiembrie a anului trecut, Vama dispune și de un câine instruit să depisteze bani cash.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților