[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cheltuielile „Moldovagaz” pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale vor fi circa 52 mln. lei
26 August

Cheltuielile grupului companiilor „Moldovagaz” în anul curent pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în cadrul Programului investițional vor constitui circa 52 milioane de lei, transmite CURENTUL.

Despre realizarea acestuia și ponderea cheltuielilor în tarif – în interviul șefului Direcției investiții și administrarea patrimoniului SA „Moldovagaz” Dumitru Bicec.

– Cheltuielile din cadrul Programului investițional, inclusiv pentru extinderea rețelelor, se includ în tarif. Cât de mare este ponderea acestora?

– Aceste cheltuieli reprezintă o parte foarte nesemnificativă a tarifului. În tarif se include doar uzura (amortizarea) mijloacelor fixe, care sunt puse în exploatare, și nivelul rentabilității activelor noi aprobat de ANRE, ci nu suma totală cheltuită la moment pentru extindere și modernizare. Termenul de exploatare a țevilor de polietilena constituie 25 de ani, a celor de metal 20 de ani.

Spre exemplu, „Chișinău-gaz” va investi până la sfârșitul anului în dezvoltarea rețelei în suburbia Sângera 9,5 milioane de lei, însă acești bani se vor întoarce prin tarif în 25 de ani. În general, ponderea tuturor investițiilor în tariful final constituie cca 32 bani pe un metru cub, iar ponderea investițiilor pentru dezvoltarea rețelelor în tariful final nu depășește 5 bani.

Materialul integral poate fi citit aici.

Inapoi la arhiva noutaților