[ X ]
[ X ]
[ X ]
Certificatul de integritate – obligatoriu pentru candidații la funcții de conducere sau în alegeri
13 Februarie

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a acordat astăzi, în cadrul ședinței săptămânale, sprijin inițiativei înregistrată, de câțiva deputați, în Parlament, ce vizează introducerea certificatelor de integritate, informează CURENTUL.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că, acesta este unul dintre angajamentele pe care partidul și le-a asumat în lupta împotriva corupției, dar și în perfecționarea mecanismului de verificare a integrității demnitarilor de stat.

Totodată, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a menționat că norma aceasta a fost introdusă în Codul electoral, însă, pentru a funcționa eficient, e nevoie să dezvolte mecanismul și în legislația conexă.

„Astfel, acest certificat va fi emis de Autoritatea Națională de Integritate, la solicitarea – fie a entității publice în care un candidat participă la concurs sau la o funcție de demnitate publică, or la solicitarea unui candidat în alegeri. Certificatul va conține următoarele date: averile și proprietățile confiscate, incompatibilități constatate, conflictele de interese, anumite limitări și restricții de a ocupa anumite funcții. Informațiile care sunt probate printr-un act de constatare a rămas definit și executoriu”, a explicat Sîrbu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților