[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cere demisia șefilor de la punctul de trecere Leușeni! Premierul: „S-au uitat la mine în ochi și m-au mințit”
1 August

În debutul ședinței Cabinetului de miniștri, Premierul Pavel Filip a cerut demisia șefilor Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal de la punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni, în urma vizitei făcute săptămâna trecută, informează CURENTUL.

Pavel Filip a amintit că vizita de săptămâna trecută a fost a doua.

„La prima vizită am făcut niște concluzii cu colegii, am făcut un plan de acțiuni, ce urma să fie pus în aplicare, câte ceva s-a făcut, dar nu totul. De data aceasta am discutat și cu pasagerii, șoferii de autobuze, am constat că lucrurile nu merg cum am convenit. Pot merge mai des încolo, dar funcțiile mele, cu regret, sunt altele, decât să am grijă de ce se întâmplă acolo. Cu părere de rău, data trecută nu am intrat în cantină sau barul de acolo, am avut impresia că m-am întors în Uniunea Sovietică. Cine vrea să-și aducă aminte, nu aveți decât să mergeți în această cafenea. Am spus data trecută să facă totul ca să fie în confortul cetățenilor, astfel am cerut Corpului de control să inițieze verificări și s-a constatat că și șeful Vămii și Frontierei s-au uitat la mine în ochi și m-au mințit. Le-am solicitat să efectueze controlul autocarelor, mașinilor, fără a da oamenii jos, fără a scoate bagajele, dacă nu reprezintă sau nu cad sub criteriile de risc. Am rugat Corpul de control și a verificat ce se întâmplă, s-au ridicat înregistrările video și am văzut că doar în ziua aceea, de dimineață, 6 autocare cu turiști au fost toți dați jos, bagajele jos, trecute prin scanere. Cu atât mai mult, că am văzut o imagine, care nu o pot numi altceva decât bătaie de joc. Ora 2 noaptea îi scoți pe toți afară, cu copii mici, afară ploua, două ore au durat toate procedurile”, a precizat el.

Premierul a venit cu un mesaj către șefii acestui punct de trecere. „Eu comunic cu oamenii, vă sugerez și vouă și o să vă spună ce se întâmplă. Eu nu în zadar am mers, dar dacă nu știți vă spun eu. Autocarele care au remorcă și merg în Italia, Grecia, trec și nu le verifică nimeni pentru că taxa este de la 30 – 100 euro. Șoferii știu, au mers, au plătit și nu sunt verificați. La rândul lor, autocarele cu turiști, ca să-și arate că lucrează mult, dacă plătesc 15 euro – trec, dacă nu – își bat joc. Arată că lucrează, pentru că din ei mai mult de 15 euro nu pot scoate. Asta este realitatea, asta îmi spun oamenii. Eu am așa informație, dar dvs. nu o aveți, nu știu de ce. De asta, îmi pare rău ce se întâmplă, nu cred că oamenii merită așa tratament. Eu nu o să mai merg pe la veceul de acolo, e adevărat că s-a făcut reparație, dar în continuare se încasează câte 2 lei. Față de mine, repede au lipit hârtii că este fără plata, dar eu doar am întrebat oamenii, care au plătit. Mesajul meu este simplu – demisia șefului Poliței de Frontieră și a șefului Serviciului Vamal. Eu aștept, în ziua de mâine, demisia acestor persoane”, a punctat Filip.

Premierul a mai spus că va merge și la alte puncte de trecere a frontierei, dacă nu vor fi luate măsuri, deja demisiile vor fi la un nivel mai înalt.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților