Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, și Dan Perciun, președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, au susținut ieri seară un live pe Facebook, în cadrul căruia au venit cu o serie de precizări cu referire la compensațiile ce vor fi oferite în sezonul rece 2022-2023, informează CURENTUL.
Oficialii au precizat că, ieri, erau înregistrate pe www.compensatii.gov.md peste 650 de mii de cereri și au precizat că vor fi procesate în perioada 25-28 noiembrie curent, când vor fi atribuite categoriile de vulnerabilitate energetică: foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută.
Ei au precizat că la completarea cererilor au fost admise mai multe erori și au atenționat că, chiar dacă au trecut acele 5 zile în care se permite corectarea datelor, acest lucru mai este posibil și acum – se scrie la adresa de email support@compensatii.gov.md sau se sună la linia de asistență 0 8000 5000 și se solicită deschiderea cererii pentru a modifica datele.
„Mecanismul e primul an și poate nu a fost clar pentru toți. Vă rugăm să depuneți cererile până pe 24 noiembrie și să nu lăsați totul pentru ultima zi, pentru a nu încărca sistemul și nici asistenții sociali, bibliotecarii, care ajută la completare…”, a declarat Dan Perciun.
Totodată, ei s-au referit la unele greșeli frecvente admise în completarea cererilor.
O eroare des întâlnită este raportarea venitului familiei – se cere indicarea venitului lunar estimativ în ultimele 6 luni, dar mulți au raportat venitul total pentru această perioadă.
O altă greșeală este că „unii uită să introducă un membru al familiei în cerere, un copil…sunt asemenea cazuri.”.
O altă eroare e că, mulți descoperă că NLC-ul lor deja e folosit – în majoritatea cazurilor e faptul că altcineva a greșit o cifră din NLC-ul său, indicându-l pe altcuiva. „Miercuri erau peste 300 de cazuri de acest gen și în majoritatea erau greșeli admise de persoane care s-au înregistrat anterior. Astfel, se poate trimite o copie a facturii și datele se schimbă. Toate lucrurile se rezolvă și noi vom oferi soluții până la 25 noiembrie”, a explicat ministrul Muncii.
„Sunt și unele situații aberante” – e vorba de cereri unde sunt indicate venituri zeci de milioane de lei lunar – poate fi vorba de IDNP-ul din buletin sau alte cifre.
„Noi proactiv studiem aceste cereri. Sunăm aceste familii și le oferim acces la ele, pentru a le putea corecta”, a spus Marcel Spatari.
Marcel Spatari a reiterat că, cei care nu vor depune cerere, pentru luna noiembrie, vor primi compensația pentru categoria medie. Există propunerea ca pentru decembrie să fie declasate în categoria scăzută, pentru a stimula înregistrarea pe platforma compensatii.gov.md.
Pentru alte detalii și răspunsuri la întrebări, priviți video-ul de mai jos: