[ X ]
[ X ]
[ X ]
CEC și CICDE au mers la Gara de Nord pentru a informa cetățenii despre sistemul electoral mixt
8 Iunie

Reprezentanții Comisie Electorale Centrale (CEC) și Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) au mers la Gara de Nord din Chișinău, unde au comunicat cetățenilor din țară, dar și de peste hotare despre implicarea lor în procesul decizional și noul sistem electoral, transmite CURENTUL.

În același timp, în următoarea perioadă, la toate cele trei gări auto din capitală vor fi distribuite materiale informative pentru alegătorii stabiliți în Republica Moldova, dar și cei care locuiesc în străinătate.

Acțiunea este organizată în cadrul unei ample Campanii de informare și educare electorală, cu genericul „Democrația contează”, inițiată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

Potrivit modificărilor la lege aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, următoarele alegeri parlamentare ordinare se vor efectua în baza unui sistem electoral mixt: o combinație dintre sistemul reprezentării proporționale și sistemul majoritar. În circumscripția națională (care cuprinde întreg teritoriul Republicii Moldova și secțiile de votare din străinătate) se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale (pe liste de partid închise).

În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție, inclusiv de la cele constituite pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și pentru alegătorii din afara țării.

Campania de informare a alegătorilor se desfășoară în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților