În perioada 26-28 noiembrie și 10-12 decembrie, președinta CEC, Angelica Caraman, și membrul Comisiei, Ludmila Lupașco, au participat la un dialog cu cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare, care au reprezentat organizații ale diasporei moldovenești din mai multe state-membre ale Uniunii Europene. La eveniment au participat și reprezentanți ai Biroului Relații cu Diaspora și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, transmite CURENTUL.
Întrevederile au fost organizate, în cadrul a două workshop-uri regionale Diaspora_NET, în Regatul Belgiei (Bruxelles) și Italia (Milano), cu suportul Institutului Republican Internațional (IRI) și National Endowment for Democracy (NED).
Subiectele abordate în cadrul întâlnirilor au vizat evaluarea procedurii de vot în străinătate la ultimele scrutine naționale, mobilizarea alegătorilor din diasporă, dar și identificarea soluțiilor ce ar facilita participarea la vot a cetățenilor din străinătate. Cea mai mare provocare la moment rămâne deschiderea unui număr suficient de secții de votare, dotarea logistică a acestora și desemnarea membrilor în birourile electorale.
Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a mulțumit participanților pentru interesul manifestat față de dezvoltarea dialogului și consolidarea colaborării cu autoritățile publice în vederea asigurării drepturilor electorale pentru cetățenii aflați în afara țării. Totodată, i-a informat privind unele acțiuni și priorități ale CEC pe termen mediu și lung, printre care menționăm pregătirea setului de propuneri pentru modificarea Codului electoral și a legislației conexe, dar și examinarea oportunității implementării unor metode alternative de vot etc.
Participanții au apreciat deschiderea și dorința Comisiei Electorale Centrale de a soluționa provocările, și-au exprimat satisfacția cu privire la informațiile prezentate în cadrul sesiunii.