[ X ]
CEC face unele precizări privind Registrul de Stat al alegătorilor
5 August

Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) deținut de Comisia Electorală Centrală (CEC) reprezintă un sistem informațional cu datele despre toți cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova, informează CURENTUL.

„RSA este interconectat cu Registrul de Stat al Populației deținut de Agenția Servicii Publice (ASP) și se actualizează permanent în baza celui din urmă. Aceste informații au valoare juridică și stau la baza elaborării listelor electorale întocmite pentru toate tipurile de alegeri. Compararea datelor oficiale deținute de CEC și ASP, pe de o parte, și Biroul Național de Statistică, pe de altă parte, este una irelevantă, în contextul în care instrumentele statistice aplicate de ultima pentru stabilirea numărului de cetățeni fac trimitere la rezultatele recensământului din anul 1989 (vezi anexat). În acest context, aceste date poartă un caracter estimativ, având la bază evidența numerică și, în consecință, fiind fără acoperire juridică. Totodată, RSA NU permite introducerea manuală a persoanelor, crearea de identități sau IDNP-uri, toate operațiunile efectuate în sistem sunt înregistrate și verificate. În toate cazurile, datele personale se introduc în Registru fără intervenția umană, prin intermediul modulului de import al datelor din Registrul de Stat al Populației”, se spune într-un comunicat de presă

 În același context, RSA conține și informații despre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care domiciliază în localitățile din stânga Nistrului, iar creșterea numărului de alegători din Transnistria este datorată documentării populației din acest teritoriu.

„În lumina celor expuse, respingem insinuările potrivit cărora cifrele care reflectă numărul alegătorilor pot fi utilizate ca instrument de falsificare a scrutinului prezidențial. Aceste acuzații nefondate aduse Comisiei le percepem ca fiind încercări de a reduce din credibilitatea procesului electoral în preajma unui nou scrutin. Declarăm că CEC rămâne a fi și în continuare o instituție independentă, deschisă, profesionistă, axată pe interesele cetățenilor. Așa cum am anunțat și anterior, CEC invită partidele politice și partenerii de dezvoltare ai instituției noastre să identifice și să delege proprii experți în domeniul electoral și al tehnologiilor informaționale pentru a efectua o evaluare independentă și complexă a funcționalității Sistemului Informațional Automatizat de Stat “Alegeri”, fapt care ar combate declarațiile speculative și rău intenționate, potrivit cărora sunt influențate și manipulate rezultatele alegerilor”, se mai spune în comunicat.

Cristina Pendea 

Inapoi la arhiva noutaților