[ X ]
CEC a marcat într-un mod inedit Ziua Internațională a Alegerilor
2 Februarie

Cu prilejul Zilei Internaționale a Alegerilor, marcată astăzi, 2 februarie, un grup de studenți de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) a Universității de Stat din Moldova au devenit, pentru o oră, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și au participat la un exercițiu de simulare a unei ședințe extraordinare a Comisiei.

Subiectele incluse pe ordinea de zi au vizat propuneri de modificare a legii electorale prin reducerea vârstei de votare pentru alegători în cadrul alegerilor locale de la 18 la 16 ani și introducerea unei noi condiții pentru candidații la funcția de primar – obligația de a deține studii superioare.

Membrii CEC – studenții și-au argumentat opțiunile de susținerea a propunerilor discutate, acestea bazându-se pe o bună pregătire și documentare a subiectelor. Viorelia Dogotari, studentă în cadrul FRIȘPA, a avut rolul de Președintă și a condus ședința în conformitate cu procedurile stabilite. Ea a menționat faptul că statutul pe care l-a avut implică corectitudine și imparțialitate:

„Președintele CEC trebuie să țină cont de părerea colegilor în timpul examinării subiectelor, să acorde fiecăruia dreptul de a se exprima și să aibă o bună pregătire în materie electorală”.

Prezenți la eveniment, membrii Comisiei Electorale Centrale au apreciat entuziasmul și prestația studenților. Angelica Caraman, Președinta Comisiei, a remarcat că exercițiul de simulare a ședinței a fost unul foarte veridic și a abordat subiecte de actualitate. „Pentru un moment, noi am uitat că suntem la o simulare și cu mare interes am ascultat părerile expuse, bine argumentate. Mulțumim pentru că sunteți activi, implicați și manifestați interes pentru procesele electorale din țara noastră”, a mai spus Angelica Caraman.

Acest eveniment a fost organizat cu suportul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Inapoi la arhiva noutaților