[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce solicită Parlamentului RM un partid extraparlamentar în contextul participării diasporei în alegeri
20 August

Partidul Verde Ecologist (PVE) a lansat, astăzi, o declarație cu privire la finanțarea campaniilor electorale în diasporă, informează CURENTUL.

Într-o declarație, PVE susține că, din momentul declarării independenței „un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova au fost forțați de circumstanțe să-și caute un trai mai bun pe alte meleaguri”.

„Acești cetățeni, plecați benevol, sau forțați de motive politice, economice, sociale sau altele formează diaspora moldovenească. În ultimii ani migrația populației din Republica Moldova a crescut masiv, făcând ca fenomenul exodului populației să devină o problema a securității naționale. Concomitent crește substanțial diaspora moldovenească și rolul ei în dezvoltarea Republicii Moldova. PVE consideră vital acordarea unei atenții majore necesităților diasporei și dezvoltarea politicilor de implicare a diasporei în promovarea culturii naționale și crearea condițiilor de reîntoarcere la baștină”, se spune în declarație.

Potrivit lor, un pas în soluționarea problemelor date este crearea a trei circumscripții uninominale special pentru cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare. „Însă legislația electorală națională totodată va fi și impedimentul de bază pentru reprezentanții diasporei de a participa în viitorul scrutin parlamentar. Prevederile naționale cu privire la finanțarea campaniilor electorale nu vor permite cetățenilor stabiliși peste hotare să se folosească de ajutorul celor pe care ar trebui să-i reprezinte, fiindcă finanțarea campaniilor electorale din afara Republicii Moldova este interzisă. În contextul celor expuse și în scopul creării condițiilor echitabile necesare pentru desfășurarea cu succes a scrutinului alegerilor Parlamentare în diaspora PVE cere: Parlamentul Republicii Moldova să modifice legislația electorală pentru a permite reprezentanților diasporei să-și finanțeze campaniile electorale inclusiv din surse provenite de peste hotare, din donațiile celor pe care candidatul intenționează să-i reprezinte”, se mai spune în declarație.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților