[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se va întâmpla dacă un deputat ales în circumscripție uninomială devine membru al Guvernului? Răspunsul expertului!
26 Septembrie

La alegerile din februarie 2019, moldovenii vor alege viitorii deputați atât pe listă de partid, cât și în circumscripțiile uninominale. Totdată, legislația permite ca una și aceeași persoană să candideze în ambele cazuri concomitent, informează CURENTUL.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul Igor Boțan a spus că „această metodă este de mult testată”.

Dacă dl Plahotniuc, de exemplu, sau, eu știu, dna Zinaida Greceanîi candidează și pe lista națională, și într-o circumscripție uninominală, atunci își ia mandatul din circumscripția uninominală…Dacă câștigă, și lasă un loc liber pentru un substituent în locul domniei sale.”, spune Boțan.

Expertul explică ce se va întâmpla dacă un deputat ales în circumscripție uninominală devine mebru al Guvernului.

„Dacă dna Greceanîi are pretenții să devină membră a Guvernului sau dl Plahotniuc eventual vrea să devină membru al Guvernului…Ei vor lăsa o gaură în circumscripția uninominală, care va trebui să fie suplinită. Printr-un scrutin separat, prin alegeri noi în aceste circumscripții uninominale. Deci, cel mai probabil, ei vor recurge la practica, dacă vor face o coaliție împreună sau dacă Partidul Socialiștilor sau Partidul Democrat cumva câștigă alegerile vor lăsa timp de o jumătate de an ca acești aleși să fie reprezentați și în Guvern, și în Parlament și în această jumătate de an vor trebui să organizeze alegeri noi în circumscripții uninominale”, a menționat el.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților