[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se va întâmpla dacă mergi la vot la 1 noiembrie și ți se depistează febră? CEC a făcut precizări!
9 Octombrie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), astăzi – în cadrul unei conferințe de presă, au oferit mai multe detalii cu privire la procesul de vot pentru următoarele alegeri prezidențiale, informează CURENTUL.

Oleg Țulea, ministrul AEIE, a ținut să precizeze că vor fi unele optimizări la secțiile de votare din diasporă: „Aș evidenția faptul că, în acest an, noi desemnăm un număr mai mic al președinților secțiilor de votare în străinătate, având în vedere restricțiile de călătorii care sunt impuse de mai multe state”.

La întrebarea „Dacă un oraș sau țară intră în carantină, cum se va asigura dreptul cetățenilor moldoveni la vot?”, Țulea a răspuns: „Acest risc persistă și a persistat. Există anumite situații de care suntem conștienți că pot să se întâmple, de aceea prima soluție pe care am propus-o noi este ca atunci când este imposibilitate de a deschide o secție de votare, opțiunea alternativă ar fi votul în cea mai apropiată secție de votare”.

Totodată, ministrul a susținut că o decizie definitivă va fi aprobată mai aproape de alegeri.

Șefia Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil a spus cum se va proceda dacă alegătorul va veni la secția de vot și i se va depista febră: „Elaborăm o modificare ce va opera completări prin autorizarea amenajării unui loc special în cadrul secției de votare, a unei mese și urne speciale unde vor putea vota persoanele care atestă simptome de febră. În acest sens, fiindu-le asigurat accesul în secțiile de votare. Nicidecum nu va fi restricționat dreptul la vot a persoanei care va veni la secția de votare să își exprime votul”.

„Altceva este că se elaborează protocoale medicale pentru asigurarea desfășurării votului în cadrul instituțiilor medicale, unde vor fi chemați funcționarii electorali cu urnele mobile ca să asigure doritorii de a vota”, a ținut să adauge.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților