[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se întâmplă cu culturile agricole în august?
14 August

Potrivit datelor medii multianuale, în luna asugust, în raioanele centrale şi de sud ale țării, maturizarea deplină a seminţelor la floarea-soarelui se semnalează în intervalul 10-15 august, în raioanele de nord – la sfârşitul lunii august, transmite CURENTUL.

La porumb, conform datelor medii multianuale, coacerea în lapte a boabelor are loc în intervalul 8-18 august. Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pentru această perioadă în raioanele de nord şi centrale, de obicei, sunt bune şi constituie 90-110 mm, în raioanele de sud – satisfăcătoare, însumând 55-85 mm. La sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie, conform datelor medii multianuale, la porumb se semnalează coacerea în ceară a boabelor. În această perioadă necesitatea plantelor în umezeală se reduce considerabil.

În luna august la sfecla de zahăr continuă îngroşarea rădăcinii principale, începând cu decada a treia a lunii august, de obicei, se semnalează faza de îngălbenire a frunzelor exterioare. Potrivit observaţiilor multianuale, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu sfeclă de zahăr către sfârşitul lunii august constituie 65-85 mm.

La sfârşitul lunii august, în medie, se semnalează maturizarea soiurilor târzii de mere, pere, prune. În raioanele din sudul țării la sfîrşitul lunii soiurile de struguri cu durata medie de coacere ating maturitatea deplină. Potrivit datelor multianuale, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu viţă-de-vie la sfîrşitul lunii august, de obicei, sunt satisfăcătoare şi constituie 65-110 mm.

La culturile furajere (lucerna, ierburile multianuale) se semnalează creşterea masei verzi după al doilea cosit.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților