[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce se întâmplă acum la frontieră? Corneliu Groza despre măsurile impuse împotriva COVID-19
20 Martie

La frontierele R. Moldova sunt impuse anumite restricții de circulație din cauza virusului Coronavirus (COVID-19). Despre situația la frontieră în contextul stării de urgență instituit în țară a vorbit într-un interviu pentru tribuna.md, șeful Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, transmite CURENTUL.

Pentru început, le este interzisă trecerea frontierei a cetățenilor străini.

„De la începutul săptămânii curente cetățenilor străini nu le este autorizată trecerea frontierei la intrarea în Republica Moldova. Sunt restricții care nu se răsfrâng asupra cetățenilor străini și apatrizilor domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorilor auto și personalului de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajelor aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac și membrii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaționale, cât și membrii de familie ai acestora”, a spus Corneliu Groza.

Corneliu Groza a informat și despre închiderea totală a unor puncte de trecere a frontierei.

„Totodată, din 17 martie curent, în baza deciziei autorităților naționale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat sunt închise până la începutul lunii aprilie, însă cu posibilitatea prelungirii perioadei de sistare, în dependență de situația care va fi. De asemenea, este suspendat și traficul aerian prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție – intrare sau ieșire din Republica Moldova. Aici sunt și excepții, a rămas posibilă efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus, însă fiecare caz în parte va fi examinat suplimentar de către Autoritatea Aeronautică Civilă”, a mai spus șeful Poliției de Frontieră.

Pentru a nu permite ilegalitățile la frontieră, efectivul Poliției de Frontieră și-a fortificat acțiunile.

„Ne dăm seama că, odată cu sistarea activității punctelor de trecere a frontierei, mulți dintre conaționali, dar și cetățenii statelor vecine, vor căuta și alte căi decât cele legale să ajungă acasă sau să își realizeze călătoria planificată. Pentru a nu admite astfel de ilegalități, Poliția de Frontieră și-a fortificat acțiunile de reacție și intervenție pe linia securizării frontierei de stat. Vor activa mai multe patrule pe segmentul „verde” al frontierei, vor fi desfășurate diverse operațiuni, dar și asigurate acele măsuri de restricții de aflare în zona de frontieră pentru persoane.

Aici vin cu un apel către cetățeni – să nu încerce vigilența angajaților Poliției de Frontieră, fiindcă noi chiar suntem pregătiți de orice scenariu care poate să apară și, mai mult decât atât, avem susținere legislativă de a penaliza dur pe toți cei care încalcă. În această perioadă e nevoie de respectat recomandările reprezentanților instituțiilor medicale și îndemnul acestora – #StaiAcasă”, a mai spus Corneliu Groza.

Interviul integral îl puteți citi aici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților