În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Corneliu Groza a spus ce a făcut instituția pe care o conduce în contextul epidemiei, care e situația acum la frontieră, referindu-se și la alte aspecte importante.
T.: Dle Groza, ce a făcut până acum Poliția de Frontieră în contextul epidemiei COVID-19?
C.G. Pornind de la faptul că noul tip de Coronavirus este o boală de „import”, iar polițiștii de frontieră formează la hotarele Republicii Moldova primul filtru de notificare a cazurilor posibile de infectare, evident că măsurile de diminuare a răspândirii acestei boli pe teritoriul țării noastre au fost luate de îndată ce s-a agravat situația în Republica Chineză și înregistrate cazuri de îmbolnăvire și în alte state. Mai mult, la începutul lunii februarie a fost prezentat și un Plan de pregătire strategică și răspuns 2019-nCoV, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după care s-au adaptat toate acțiunile Poliției de Frontieră în acest sens.
Măsurile întreprinse de Poliția de Frontieră se prezintă sub două aspecte. Primul ar fi asigurarea protecției individuale a polițiștilor de frontieră, în special a celor care stau în prima linie de control a trecerii hotarului. Fac referințe la instruirea personalului cum să se protejeze, cum să comunice cu călătorii, păstrând distanța de convorbire, la fel, dotarea cu echipamente speciale: măști, mănuși, costume de protecție individuală și dezinfectați.
Cel de-al doilea aspect ține strict pe implementarea corectă a procedurii standard de operare în astfel de situații. La intrarea în Republica Moldova se acordă o atenție deosebită persoanelor sosite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, la ziua de azi deja la toți călătorii se prezintă maximă vigilență. La detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou – se izolează de celelalte persoane și se anunță serviciul 112. Personalul medical deja decide – fie are loc transportarea călătorului în cadrul instituției specializate spitalicești, fie se impune autoizolarea acestuia la domiciliu.
Menționez că, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, în acest sens a fost suplimentat numărul termometrelor digitale în punctele de trecere funcționale, se asigură ca ei să completeze corect fișele epidemiologice și se amintește despre penalitățile contravenționale sau penale, care sunt aplicate persoanelor care nu respectă măsurile de profilaxie în contextul Coronavirusului.
T.: În general, care e situația acum la frontieră?
C.G. În prezent, la trecerea frontierei de stat sunt impuse un șir de restricții de circulație. În primul rând, pentru cetățenii străini. De la începutul săptămânii curente nu le este autorizată trecerea frontierei la intrarea în Republica Moldova. Sunt restricții care nu se răsfrâng asupra cetățenilor străini și apatrizilor domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorilor auto și personalului de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajelor aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac și membrii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaționale, cât și membrii de familie ai acestora.
Totodată, din 17 martie curent, în baza deciziei autorităților naționale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat sunt închise până la începutul lunii aprilie, însă cu posibilitatea prelungirii perioadei de sistare, în dependență de situația care va fi. De asemenea, este suspendat și traficul aerian prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție – intrare sau ieșire din Republica Moldova. Aici sunt și excepții, a rămas posibilă efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus, însă fiecare caz în parte va fi examinat suplimentar de către Autoritatea Aeronautică Civilă.
Ne dăm seama că, odată cu sistarea activității punctelor de trecere a frontierei, mulți dintre conaționali, dar și cetățenii statelor vecine, vor căuta și alte căi decât cele legale să ajungă acasă sau să își realizeze călătoria planificată. Pentru a nu admite astfel de ilegalități, Poliția de Frontieră și-a fortificat acțiunile de reacție și intervenție pe linia securizării frontierei de stat. Vor activa mai multe patrule pe segmentul „verde” al frontierei, vor fi desfășurate diverse operațiuni, dar și asigurate acele măsuri de restricții de aflare în zona de frontieră pentru persoane.
Aici vin cu un apel către cetățeni – să nu încerce vigilența angajaților Poliției de Frontieră, fiindcă noi chiar suntem pregătiți de orice scenariu care poate să apară și, mai mult decât atât, avem susținere legislativă de a penaliza dur pe toți cei care încalcă. În această perioadă e nevoie de respectat recomandările reprezentanților instituțiilor medicale și îndemnul acestora – #StaiAcasă.
T.: În ce măsură Poliția de Frontieră colaborează cu alte instituții ale statului pentru combaterea epidemiei?
C.G. Poliția de Frontieră are o cooperare excelentă cu toate autoritățile statului implicate în acest proces de prevenire, notificare și diminuare a răspândirii cazurilor de infecție COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova. În special, în punctele de trecere a frontierei este o conlucrare strânsă cu reprezentanții Serviciului de urgență 112, iar la nivel strategic este o colaborare eficientă cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Socială, care se prezintă prin lucru operativ în ceea ce privește schimbul de informații.
T: Este careva colaborare regională și internațională?
C.G. În cadrul Poliției de Frontieră a fost instituită o celulă de criză, unde se regăsesc membrii diferitor subdiviziuni responsabile de prelucrarea datelor, pregătirea statisticilor, analiză, comunicare, cooperare etc. Rezultatul muncii acestei celule este unul vizibil și eficient, pot spune că de multe ori în situații precare am acționat în prevenție și cazurile au fost soluționate operativ și corect. Totodată, prin acest grup s-a asigurat buna cooperare atât pe intern, dar și cu alte instituții de stat.
La nivel regional, fiecare subdiviziune de frontieră are stabilite contacte cu structurile teritoriale ale statelor vecine, fiind posibilă în timp real efectuarea schimbului de informații. La fel, la orice schimbare de situație la frontieră fie cu România sau Ucraina, suntem informați în conformitate cu prevederile din Protocoalele sau Acordurile de înțelegere dintre state.
T.: Ce așteptări are Poliția de Frontieră și cât de pregătită este să facă față posibilelor provocări?
C.G. Eu vă asigur că Poliția de Frontieră este pregătită să intervină, evident în limitele competențelor instituționale, în orice situație și indiferent de scenariul care poate fi. Avem capacitate și este dorință de a face față cu brio tuturor provocărilor. Aici, aș vrea să mulțumesc efectivului pentru seriozitatea cu care își îndeplinește misiunea, deloc ușoară în această perioadă, și să-i încurajez că sunt alături și împreună vom reuși.
Însă, la ziua de azi vorbim de mobilizarea cetățenilor Republicii Moldova. Atât timp cât nu vom conștientiza pericolul pe care îl provoacă COVID-19 și vom ignora solicitările autorităților, care luptă pentru a stârpi răspândirea acestei infecții, atunci vom fi neputincioși și tot ce se face e în zadar. Repet îndemnul către oameni de a fi responsabili și de a manifesta o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19. Amână călătoriile și #StaiAcasă!
T.: Vă mulțumim.
Cristina Pendea