[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce s-ar întâmpla dacă în situația post electorală din Moldova s-ar implica marile puteri ale lumii
22 Aprilie

Pe zi ce trece devine tot mai clar că forţele politice ce au acces în Parlament în urma alegerilor din data de 24 februarie 2019 nu prea au capacitatea de a ajunge la un compromis în vederea deblocării impasului politic ce s-a creat. Astfel, tot mai des răsună opinia că deblocarea situaţiei e posibilă doar ca urmare a implicării marilor puteri ale lumii, iar scenarii în acest sens se vehiculează minimum trei. Anume la ele aş vrea să mă refer în rândurile de mai jos.

Scenariul I – O posibilă coaliţie „inspirată” de europeni şi americani. Nu este un secret că factorii de decizie europeni au o influenţă anume asupra liderilor blocului politic ACUM, iar cei din Partidul Democrat sunt atenţi la poziţia americanilor, deoarece, după ce s-au certat cu Rusia şi cu UE, SUA rămâne unicul potenţial mare partener extern pentru PDM. De aceea, putem presupune că, dacă SUA şi UE ar decide să se implice activ în deblocarea situaţiei politice din Moldova, cea mai probabilă coaliţie ar fi PDM-ACUM, deşi europenii ar trebui să se facă că uită multe din „obidele” ce le-au fost provocate de PDM. Însă, dat fiind relaţiile tensionate dintre cele două tabere politice, europenii şi americanii ar trebui să cheltuiască mult timp şi mult efort pentru a reuşi să-i facă pe cei din PDM şi din ACUM să ajungă la un compromis rezonabil şi să constituie o coaliţie de guvernare.

Scenariul II – O posibilă coaliţie „inspirată” de europeni şi ruşi. Ceea ce-i uneşte pe europeni şi pe ruşi la moment este relaţia extrem de proastă pe care o au cu guvernarea actuală a Republicii Moldova, adică cu Partidul Democrat. În ultimii ani, s-au înregistrat mai multe situaţii tensionate în relaţiile democraţilor cu ruşii şi europenii, aceştia criticând în repetate rânduri conducerea RM şi acţiunile sale. De aceea, dacă e să admitem că europenii şi ruşii la un moment dat „ar bate palma” privind situaţia din Moldova, atunci rezultatul acestei înţelegeri ar fi o coaliţie PSRM-ACUM. Ca şi în cazul primului scenariu, forţele externe ar trebui să depună un efort colosal pentru a convinge cele două tabere, dat fiind relaţiile ostile dintre ele. Apropo, aceste relaţii nu sunt atât de proaste ca şi cele dintre ACUM şi PDM.

Scenariul III – O posibilă coaliţie „inspirată” de americani şi ruşi. Cel mai probabil, rezultatul unei înţelegeri la acest nivel ar fi o coaliţie dintre PSRM şi PDM. Însă, dacă se va ajunge la un astfel de scenariu, Rusia va trebui să se facă că uită de multe „obide” pe care i le-a provocat PDM în ultimii ani. De fapt, o coaliţie dintre socialişti şi democraţi poate fi doar rezultatul unei înţelegeri dintre aceste mari puteri ale lumi. În lipsa unei astfel de înţelegeri, e greu de crezut că socialiştii ar risca să piardă suportul pe care-l au la Moscova, iar democraţii – să şi-i „pună în cap” pe americani, care rămân unica mare putere a lumii cu care ei mai au un dialog cât de cât.

Acestea sunt posibilităţile şi scenariile ce rezultă din ele. Rămâne acum de văzut dacă marile puteri îşi doresc să se implice în deblocarea situaţiei politice din Moldova sau preferă să lase lucrurile să decurgă de la sine şi să accepte ceea ce va rezulta din procesele politice ce au loc la moment în spaţiul dintre Prut şi Nistru.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților