[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce s-a stabilit în cadrul audierilor privind autonomia financiară a ANRE și a CNPF
21 Februarie

Comisia economie, buget și finanțe a desfășurat, în ședința de astăzi, audieri privind autonomia financiară a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Audierile se înscriu în acțiunile de control parlamentar asupra executării legilor, aprobate de Biroul permanent pentru sesiunea de primăvară 2018, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, din toamna anului trecut, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la energetică, nr. 174 din 21 septembrie 2017, ANRE îşi formează bugetul pentru anul următor în baza plăţilor regulatorii. La fel, prin Legea nr.225 din 15 decembrie 2017, CNPF i s-a conferit, prin extindere independența de aprobare a bugetului propriu, implicit de stabilire a taxelor şi plăţilor.

În raportul prezentat, directorul general ANRE, Tudor Copaci a menționat că instituția îşi formează bugetul în baza plăţilor regulatorii, aplicate anual titularilor de licenţe.

„Mărimea plăţilor regulatorii pentru anul următor se stabilește în baza estimărilor cantităților de energie electrică, de energie termică, ale volumelor de gaze naturale și ale volumelor serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare, necesare pentru aprovizionarea consumatorilor. De asemenea, acestea sunt estimate și în baza volumelor de produse petroliere şi de gaze lichefiate ce se planifică a fi importate în anul următor, prezentate de către titularii de licenţe până la data de 1 noiembrie”, a spus oficialul.

Potrivit lui, mărimea plăților regulatorii nu poate depăși 0,3 la sută din veniturile vânzărilor titularilor de licențe din sectoarele reglementate.

„Astfel, bugetul ANRE pentru anul 2018 a fost aprobat la capitolul venituri în sumă de 57 870,8 mii lei și la cheltuieli în sumă de 62 030,8 mii lei, cu un deficit de 4 160,0 mii lei, care va fi acoperit din soldul mijloacelor acumulate în anul 2017. Cele mai multe venituri sunt planificate din plata regulatorie pentru piaţa energiei electrice și cea a produselor petroliere ”, a menționat Tudor Copaci.

La rândul său, președintele CNPF, Valeriu Chițan a spus că în anul 2018 pentru autoritatea de reglementare şi autorizare a activității participanţilor la piaţa financiară nebancară au fost estimate venituri în sumă de 27 282,8 mii lei, cheltuieli – 30 793,4 mii lei și un deficit în cuantum de 3510,6 mii lei.

Potrivit președintelui, acumulările la buget provin din taxele percepute la înregistrarea de stat a emisiunii valorilor mobiliare, taxele din valoarea tranzacţiilor cu valori mobiliare, plata pentru aprobarea transferului de portofoliu al asiguratorului, plăţile societăţilor de asigurări, plăţile administratorilor fiduciari ai investiţiilor, plăţile intermediarilor în asigurări, plăţile asociaţiilor de economii şi împrumut, plata pentru atestarea specialiştilor în vederea activității pe piaţa financiară nebancară etc.

„Mărimea plăților regulatorii de funcționare aferente asociațiilor de economii și împrumut au fost stabilite pentru anul 2018 în funcție de mărimea activului acestor entități. Cele achitate de societățile de asigurări sunt diferențiate în funcție de clasa și tipul de asigurare a plății regulatorii. Astfel, asigurările obligatorii de răspundere civilă constituie 1 la sută din primele brute subscrise”, a precizat președintele CNPF.

Promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, reabilitarea drumurilor din fondurile interne și externe, realizarea proiectelor de asistență în domeniul securității energetice, precum și audierea rapoartelor de activitate a unui șir de instituții, precum Bănca Națională a Moldovei, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică sunt incluse în agenda de lucru a Comisiei economie, buget și finanțe pentru sesiunea curentă a Parlamentului.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților