[ X ]
Ce recomandă medicii pentru a face față cu brio temperaturilor de peste de 30 de grade
18 Iunie

În ultimele zile, dar și în perioada următoare, termometrele vor înregistra temperaturi de peste 30 de grade. Medicii le recomandă oamenilor să consume cât mai multe lichide, fructe și legume şi să nu iasă din casă când soarele este arzător pentru a evita problemele de sănătate, transmite CURENTUL.

Contactată de reporterul nostru, doctorul în medicină, expert în sănătate publică, Conferențiar Universitar, Luminița Suveica, ne-a comunicat mai multe detalii.

„Hipotalamusul este cel responsabil de căldura în organism, dar când avem caniculă procesele chimice din creier nu își îndeplinesc funcțiile ca de obicei. În primul rând, este afectat sistemul nervos și apare senzația de astenie, oboseală, capacitatea de lucru este scăzută, de asemenea acționează asupra pielii care poate avea erupții cutanate, unde îmbrăcămintea stă lipită de piele, iar asupra mușchilor pot apărea crampe musculare din cauza dereglării echilibrului de electroliți (sodiu, potasiu, clor); rinichii rețin toxinele și produc mai puțină urină. Tensiunea arterială scade”, ne-a spus Luminița Suveica.

Printre cele mai vulnerabile persoane la temperaturile ridicate sunt copii mici și persoanele în etate care suferă de afecțiuni cardiovasculare și unele afecțiuni ale glandei tiroide. În urma expunerii la soare pe o perioadă îndelungată aceștia se pot confrunta cu afecțiuni ale pielii cum sunt arsurile, erupțiile cutanate, afecțiuni ale sistemului cardiovascular și celui nervos, insolații, hipertermii, temperatura ridicată a corpului, absența transpirației, piele roșie sau foarte uscată, puls rapid, dificultăți de respirație, comportament neobișnuit.

„Tratamentul insolației prevede intervenția de urgență prin orice mijloace disponibile care ar putea să scadă temperatura corpului – de exemplu: comprese umede, un ventilator sau gheață aplicată sub axile (acest ultim remediu trebuie utilizat o perioada scurtă de timp). De asemenea, hidratarea este foarte importantă. Tratamentul precoce creste șansele de supraviețuire ale unei persoane care suferă de insolație”, a adăugat Luminița Suveica.

Orice persoană care are peste 65 de ani sau care urmează tratament pentru boli cardiovasculare trebuie să fie foarte precaută pe vremea călduroasă. Pe timp de caniculă se va utiliza aerul condiționat. Pe perioada verii, exercițiile în aer liber se vor face dimineața devreme sau seara, la ore târzii, atunci când vremea este răcoroasă, evitându-se expunerea la soare între orele 11:00-16:00.

Trebuie să consumăm cel puțin 2 litri de apă, să urmăm un regim alimentar bogat în vitamine, minerale (fructe și legume), să purtăm haine largi din stofe naturale, ochelari de soare, pălării, să folosim creme de protecție când mergem la plajă sau la plimbări.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților