[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce prevede declarația semnată la reuniunea Comisiei comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul RM și Parlamentul României
11 Iunie

Copreședinții Comisiei comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României au semnat, astăzi, o declarație, informează CURENTUL.

Copreședintele Comisiei, Bogdan-Ionel Rodeanu, a spus că, declarația nu înseamnă doar obiective concrete, dar și o asumare în ceea ce privește proiectarea unor inițiative legislative.

„Vizează lucru în comun a membrilor Comisiei pentru a dezvolta, monitoriza și armoniza legislația, dar și peste toate acestea însemnă și o constatare firească a ceea ce înseamnă diplomația parlamentară comună. Suntem o comisie comună, formată din reprezentanții ambelor Parlamente. Totodată, ne constituim și încercăm să facem tot posibilul pentru a fi o platforma excelentă de dialog parlamentar prin care să contribuim la dinamizarea și susținerea eforturilor pe care le facem împreună și pe care le face România, în ceea ce privește parcursul firesc și susținut european al RM. Reiterez disponibilitatea statului român, într-o coordonare strânsă, în vederea concretizării proiectelor comune cu beneficii directe pentru cetățenii RM și pentru cetățenii României, indiferent de limbă, etnie, confesiune religioasă, etc.. Avem un program foarte încărcat”, a precizat copreședintele.

Potrivit lui, declarația conține mai multe obiective, printre care „sprijinirea demersurilor privind urgentarea finalizării proiectelor de infrastructură, în ceea ce privește interconectarea RM la piața energetică europeană, dezvoltarea cooperării în domeniul construcției și modernizării infrastructurii de transport, identificarea soluțiilor durabile pentru sporirea eficienței în ceea ce privește tranzitul la frontieră. Dialogul și diplomația parlamentară, bineînțeles că, este o prevedere principală în cadrul declarației”.

La rândul său, Gheorge Mocanu a menționat că scopul acestei comisii este de a contribui la consolidarea relațiilor speciale care există între România și RM în sprijinul integrării europene a RM. „Există o listă de priorități pe care o avem și implementarea căreia o urmărim, în special în domeniul educației, infrastructurii, securității energetice, culturii, dar și altele. Îmi exprim gratitudinea pentru acest sprijin constant de a promova în interiorul forurilor europene și agenda RM, și pentru sprijinul necondiționat permanent, pe care-l oferă România RM în domeniile menționate”, a conchis Mocanu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților