[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce planuri au patru candidați la parlamentare pentru circumscripția SUA – Canada
19 Februarie

Patru candidați la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 51, Diaspora SUA – Canada, au spus care este rolul Diasporei și cum vor contribui la realizarea drepturilor și obligațiunilor cetățenilor aflați în aceste țări, transmite CURENTUL.

La dezbaterile organizate de agenția de presă IPN au participat Dumitru Jomir, reprezentantul candidatului independent, Valeriu Ghilețchi, Olga Coptu, reprezentantul candidatului Partidului Democrat din Moldova (PDM), Gheorghe Moroșanu, Gaik Vartanean, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Radu Marian, reprezentantul candidatului Blocului ACUM DA PAS, Dumitru Alaiba.

„Cel mai important lucru care îl poate face guvernarea pentru oamenii de peste hotare este să oprească migrația și ca instituțiile statului să înceapă a lucra. Alt moment este că oamenii care au plecat cu totul peste hotare, să poate fi mândri de țara de origine. Oamenii de peste hotare trebuie să aibă acces la servicii publice calitative și cu oamenii trebuie de discutat permanent. Protecția socială a migranților noștri este o prioritate. Cu țările din apropiere trebuie să încheiem Acorduri de colaborare pentru a asigura moldovenii cu întreg pachetul social”, a spus Gaik Vartanean.

„În viziunea candidatului Alaiba sunt 3 soluții pentru Diaspora: Cetățenii să investească în economia locală, iar pentru asta trebuie să avem o economie stabilă. De asemenea, Dumitru Alaiba rămâne deschis pentru a lansa mai multe investigații internaționale pentru investigarea furtului miliardului. Servicii publice calitative, încă o prioritate”, a spus Radu Marian.

„Diaspora este o resursă importantă pentru dezvoltarea R. Moldova. Este trist că cetățenii pleacă, dar ei, plecând, capătă experiență peste hotare. Politicienii nu ar trebui să dramatizeze această situație. Una dintre prioritățile candidatului Valeriu Ghilețchi este apropierea serviciilor R. Moldova către Diaspora. Crearea unei platforme de discuție cu Diaspora. Lansarea unui fond de investiții pentru Diaspora care ar putea fi garantat de stat, unde Diaspora să investească”, a spus Dumitru Jomir.

„Domnul Moroșanu insistă că R. Moldova trebuie să absoarbă investiții directe ale Diasporei, cât și a străinilor în țară. Crearea unui fond de investiții la nivel de APL. Va veni cu inițiativa unui studiu transformării R. Moldova într-un hub. Are intenția să ia în considerație învățământul tehnic. Va promova R. Moldova în SUA și Canada pentru facilitarea relațiilor economice și politice. De asemenea, va insista pe dezvoltarea relațiilor culturale între SUA și R. Moldova prin organizarea festivalurilor, evenimentelor etc.”, a spus Olga Coptu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Un membru internațional al Comisiei Vetting demisionează
    Politică |
  2. Maia Sandu a discutat cu ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks despre progresul Moldovei în realizarea reformelor
    |
  3. Guvernul inițiază un nou Acord de vânzare a terenului stadionului republican Ambasadei SUA. Costul esteimativ este 15 mil.euro
    Politică |
  4. Încep lucrările de construcție a  Liniei Electrice Aeriene de 400 kV  pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României
    Business |
  5. Olesea Stamate, despre informațiile ce-l vizează pe Herman von Hebel: „Explicațiile oferite de comisia pre-vetting prezintă suficient de detaliat toate circumstanțele”
    Politică |
  1. Ministrul Parlicov către politicieni care spun că tariful la gaz ar trebui să fie mult mai mic: „V-ați luat câte o licență în dinți şi să aduceți gazul în țară măcar degeaba”
    Politică |
  2. Încep lucrările de construcție a  Liniei Electrice Aeriene de 400 kV  pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României
    Business |
  3. Olesea Stamate, despre informațiile ce-l vizează pe Herman von Hebel: „Explicațiile oferite de comisia pre-vetting prezintă suficient de detaliat toate circumstanțele”
    Politică |
  4. CEC reamintește formațiunilor politice despre obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru anul 2023 până pe 31 martie 2024
    Politică |
  5. CNAM: Prima de asigurare în sumă fixă poate fi achitată online și în zilele de odihnă
    Social |