[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce planuri are PSRM pentru Diaspora? Cei trei candidați desemnați au prezentat prioritățile
8 Februarie

Candidații socialiștilor în Diaspora au prezentat, astăzi, care vor fi prioritățile lor în Parlament pentru cetățenii moldoveni care muncesc sau locuiesc peste hotare, transmite CURENTUL.

Candidatul socialiștilor în circumscripția nr. 49, la Est de R. Moldova, Gheorghii Para, și-ar dori ca cetățenii, care locuiesc și muncesc în Federația Rusă, să aibă mai multe privilegii.

„Apreciez ce face PSRM pentru relațiile R. Moldova cu Federația Rusă. Vreau ca, cetățenii din F. Rusă să aibă anulate patentele. Cei care muncesc în această țară să nu fie nevoiți să achite sume de bani pentru a putea face acest lucru. Ar trebuie mai multe cote pentru studenții care își fac studiile în această țară”, a spus Gheorghii Para.

Candidatul socialiștilor în circumscripția nr. 50, la Vest de Republica Moldova, Vadim Rotari, a menționat că știe ce înseamnă să muncești peste hotare, dat fiind faptul că se află în Germania deja de 8 ani.

„Oamenilor din Diaspora trebuie să le fie create condiții pentru ca ei să se întoarcă acasă. Pe domeniul securității sociale, oamenii din Diaspora, când ajung la vârsta de pensionare, trebuie să aibă asigurată o pensie în R. Moldova, care au muncit-o peste hotare. Pentru copiii din Diaspora este necesară crearea unei case de cultură pe lângă Ambasadele țării pentru ca generația dată să nu uite limba, tradițiile și obiceiurile noastre. Sunt condus de dorința de a face lucruri bune pe scară largă”, a spus Vadim Rotari.

La rândul său, candidatul socialiștilor în circumscripția nr. 51, SUA și Canada, Gaik Vartanian a prezentat prioritățile sale.

„Am trăit și eu câțiva ani în SUA, iar problemele cetățenilor de acolo sunt altele decât la noi în țară. Pentru început, voi opta pentru servicii consulare de calitate și accesibile. Este nevoie de crearea unei platforme online pentru Diaspora care ar oferi servicii publice, chiar și votul online. În calitate de deputat, voi iniția crearea unei Comisii parlamentare a Diasporei cu reprezentanți din Diaspora, aleși de cetățenii noștri”, a spus Gaik Vartanian.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților