[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce nu s-a realizat din recomandările Comisiei de la Veneția? Răspunsul deputatului Sergiu Sârbu
2 Aprilie

Deputatul democrat, Segiu Sârbu, în cadrul unui interviu acordat pentr tribuna.md, a vorbit despre realizările guvernării privind recomandările Comisiei de la Veneția, transmite CURNETUL.

Sergiu Sârbu spune că, practic toate recomandările de ordin tehnico-juridic au fost luate în calcul.

„Din recomandările tehnice am îndeplinit parțial ce ține de diminuarea pragului electoral. A fost micșorat pragul pentru blocuri, dar a rămas neschimbat pragul pentru partide. Acest nivel este unul conform standardelor internaționale și ține cont de realitățile noastre în vederea neadmiterii fragmentării excesive a Parlamentului, fapt care poate genera crize politice frecvente.

Ce ține de o abordare generală privind oportunitatea modificării sistemului electoral, această recomandare nu poate fi implementată din simplu motiv că ține de dreptul suveran al statului, principiu recunoscut de însăși Comisia de la Veneția în nenumărate rânduri. Noi am executat dorința poporului de a responsabiliza clasa politică și a apropia deputații de alegători.

Un studiu de caz. Recent au avut loc alegeri parlamentare în Italia, care a modificat sistemul electoral, tot în unul mixt. Ca o paranteză, ei nu au cerut opinia Comisiei de la Veneția.

Este doar un exemplu care ne demonstrează că acest subiect ține de dreptul suveran al statului de a decide asupra sistemului. Nu există sistem bun sau rău. Există sistem potrivit într-o anumită perioadă de timp și anumite circumstanțe. Cel mai important este ca, indiferent de sistemul de vot, să fie asigurate principiile de bază ale unor alegeri libere, democratice și corecte”, spune Sergiu Sârbu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților