[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce facilități are Agenția Servicii Publice pentru antreprenori
26 Mai

Începând cu luna aprilie 2021, agenții economici au posibilitatea de a solicita, inclusiv prin SIA GEAP, livrarea actului permisiv prin intermediul poştei, în aceste condiții necesitatea deplasării la sediul autorităţii emitente fiind eliminată complet. Despre aceasta a vorbit Alexandr Leapin, șeful Departamentului înregistrare și licențiere a unităților de drept al Agenției Servicii Publice (ASP), în cadrul unui interviu pentru CURENTUL.

Specialistul a mai spus că în prezent, toate tipurile de acte permisive emise de ASP pot fi solicitate prin SIAGEAP.

„Prin urmare, ASP, treptat, a asigurat implementarea mecanismului ghişeului unic, stabilit prin Legea nr. 161/2011 privind implementarea ghişeului unic în desfăşurarea activităţii de întreprinzător”, spune Alexandr Leapin.

De asemenea, a fost extinsă lista documentelor emise în domeniul înregistrării unităţilor de drept, livrate prin intermediul reţelei poştale a Î.S. „Poşta Moldovei”, la adresa de destinaţie a solicitantului pe teritoriul Republicii Moldova (cu excepţia localităţilor din stânga Nistrului şi mun. Bender).

„Astfel, la cererea solicitantului pot fi livrate:

– informații din Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (extrase) şi/sau din actele de constituire;
– copii certificate de pe actele de constituire ale persoanelor juridice.

Ţin să menţionez că, odată cu aprobarea de către Guvern prin Hotărârea nr. 375/2020 a Conceptului Sistemului informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower), a fost instituit SIA „MPower”, care reprezintă un mecanism sigur, flexibil și comod de gestiune a împuternicirilor de reprezentare de către persoanele fizice și persoanele juridice, cu posibilitatea de verificare a existenței și validității acestor împuterniciri de către autoritățile publice ale Republicii Moldova, utilizând portalul http://mpower.gov.md, iar Departamentul înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept a fost selectat drept subdiviziune care va pilota acest serviciu în cadrul ASP”, a mai spus Alexandr Leapin.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților