[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce conține rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul European cu privire la Republica Moldova
14 Noiembrie

Parlamentul European, astăzi, a adoptat o rezoluție cu privire la Republica Moldova și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, în rezoluție se subliniază că implementarea reformelor, în care s-a angajat Republica Moldova, trebuie să fie o prioritate.

Deputații menționează unele realizări în domeniul comerțului, energiei, reformei sectorului bancar, administrației publice și managementului financiar public și se arată, îndeosebi, îngrijorați de nivelul de corupție, lipsa justiției independente și devierea de la standardele democratice.

„Moldova este prinsă de interese oligarhice, cu putere politică și economică – în mâinile unui grup mic de persoane, care-și exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, justiției și presei”, se mai spune în document.

Europarlamentarii îndeamnă autoritățile din Moldova să țină cont de aceste preocupări, reafirmând că suportul financiar al Uniunii Europene trebuie să fie oferit doar după alegerile parlamentare din 24 februarie și cu condiția că vor fi desfășurate și recunoscute după standardele internaționale.

„Până nu vor fi înregistrate progrese semnificative în privința standardelor democratice, susținerea financiară pentru toate programele de suport ar trebui, în mare parte, realocată în susținerea societății civile și presei independente din Moldova”, se mai spune în rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul European.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților