[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce a discutat Președintele Parlamentului RM cu Premierul Federației Ruse
28 Iunie

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a avut, ieri, întrevederi cu Prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, dar și cu Președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei, Valentina Matvienko, informează CURENTUL.

Potrivit unor comunicate de presă, la întrevederea cu Dmitri Medvedev, Președintele Parlamentului a subliniat că, după formarea majorității parlamentare și instituirea Guvernului, Republica Moldova promovează o relație echilibrată și optează pentru o colaborare pragmatică în interesul Republicii Moldova.

„Zinaida Greceanîi a declarat că majoritatea parlamentară are un puternic suport din partea societății și acest lucru va impulsiona restabilirea parteneriatului strategic cu Federația Rusă pe toate dimensiunile de colaborare. Părțile au discutat despre nevoia relansării relațiilor moldo-ruse pe toate dimensiunile. Oficialii au punctat problemele de pe agenda bilaterală care urmează să fie soluționate în următoarea perioadă. Prim-ministrul Federației Ruse a exprimat deschidere pentru rezolvarea problemelor acumulate și a urat autorităților succes în atingerea aspirațiilor anunțate. La întrevedere a participat vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Dmitri Kozak, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova.

Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova fac parte vicepreședinții Parlamentului Ion Ceban și Alexandru Slusari și secretarul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Oazu Nantoi”, se spune în comunicat.

La rândul său, la întrevederea cu Valentina Matvienko, părțile au făcut o trecere în revistă a situației politice din Republica Moldova și au punctat prioritățile majorității parlamentare în relațiile cu Federația Rusă.

„Președintele Parlamentului a reiterat necesitatea intensificării dialogului, inclusiv, pe filiera parlamentară și a menționat nevoia utilizării tuturor instrumentelor parlamentare pentru realizarea obiectivelor de colaborare în interesul țării și al poporului. În cadrul întrevederii a fost lansată oficial inițiativa instituționalizării unor relații de colaborare reciproc avantajoase la nivel de regiuni. Președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusei a menționat că deși relațiile interparlamentare au fost înghețate în ultimii ani, istoria bogată și îndelungată moldo-rusă va permite reluarea cu succes a dialogului și bunei cooperări. Valentina Matvienko a invitat delegația Parlamentului Republicii Moldova la următoarea ședință a Adunării Interparlamentare a CSI, care reprezintă o platformă importantă pentru discuții și o oportunitate de dezvoltare a relațiilor interparlamentare”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților