[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce a decis PSRM după ședința Comitetului politic executiv și a fracțiunii parlamentare
9 Aprilie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a desfășurat, astăzi, ședința Comitetului executiv politic al partidului și a fracțiunii parlamentare, în cadrul căreia au adoptat o declarație privind acțiunile ulterioare ale PSRM pentru a evita blocajul politic, transmite CURENTUL.

În cadrul declarațiilor de presă, secretarul ideologic al partidului, deputatul Ion Ceban a dat citire declarației adoptate:

„PSRM susține eforturile Președintelui țării și conducerii partidului în vederea creării unei majorități parlamentare, organelor de conducere ale statului și Guvernul. PSRM nu consideră posibilă susținerea unui Guvern minoritar. Considerăm, în continuare, că, cea mai bună soluție este deblocarea activității Parlamentului și neadmiterea alegerilor anticipate. Suntem disponibili pentru continuarea discuțiilor și le vom iniția după câteva principii: garantarea statalității R. Moldova prin neaderarea la NATO și alte structuri, politică externă echilibrată, respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economică a țării, echitate socială, protecția valorilor tradiționale”, se spune în declarația PSRM.

În acest context, Comitetul executiv politic al partidului și fracțiunea parlamentară PSRM au decis să propună spre examinare și aprobare Consiliului Republican al partidului, care se va întruni la 12 aprilie curent, 3 blocuri de subiecte:

„1. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar: Un set de proiecte de legi care pot fi puse la baza colaborării politice: anularea legii prin care se pune pe umerii cetățenilor recuperarea miliardului furat, crearea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea furtului miliardului, politica socială pro activă pentru adoptarea legislației de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, de instituire a capitalului matern, politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice, anularea legii cu privire la completarea codului audiovizualului, care a fost numită „de combatere a propagandei”, ratificarea cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, adoptarea în redacție nouă a legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova, adoptarea limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova.

2. Consolidarea instituțiilor statului. Pledăm pentru revenirea la împuternicirile Președintelui R. Moldova. Pachetul de legi este elaborat. PSRM a colectat 1,5 mln. semnături pentru trecerea la Republică prezidențială.

3. PSRM consideră just ca funcția de speaker al Parlamentului să revină anume PSRM și, astfel, o va înainta pe președinta partidului, Zinaida Greceanîi la această funcție. În Guvern, PSRM va insista să-i revină politica externă și cea a apărării”, se mai spune în declarația PSRM.

În contextul acestor prevederi adoptate, precum și a invitației Blocului ACUM la discuții publice, PSRM propune Blocului să examineze aceste prevederi și mâine la prima oră va fi gata să spună ce va face mai departe.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților