[ X ]
[ X ]
[ X ]
CCM a decis: Președintele RM poate fi suspendat și demis, dacă nu acceptă candidatura majorității parlamentare la funcția de Premier
6 August

Curtea Constituțională (CCM) a propununțat astăzi, dispozitivul Hotărârii pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție, informează CURENTUL.

Astfel, judecătorii CCM au admis parțial sesizarea depusă de deputatul Igor Munteanu.

„În sensul art. 98 alin. 1 din Constituție, marja discreționară a președintelui RM la desemnarea candidatului pentru funcția de Premier este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, Președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Premier. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, Președintele este obligat ca după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat pentru funcția de Premier, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”, se spune în hotărâre.

Totodată, potrivit CCM, în sensul art. 89 și 91 în cazul în care Președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de Premier înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situație trebuie soluționată prin prisma art. 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui.

„Și anume, pentru aprecierea faptului, dacă refuzul Președintelui de a desemna candidatul pentru funcția de Premier propus de majoritatea parlamentară reprezintă o faptă gravă în sensul art. 89 , al 1 din Constituție, trebuie avut în vedere următoarele elemente: a. dacă prin această faptă președintele încalcă o prevedere din Constituție și/sau o hotărâre a Curții Constituționale și b. dacă prin această faptă președintele își încalcă obligația imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului pentru funcția de Premier”, a explicat Președinta CCM, Domnica Manole.

Hotărârea este definitiva și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților